De 10.000 de ori împreună! Presa bună merge mai departe…

De 10.000 de ori împreună! Presa bună merge mai departe...

De 10.000 de ori împreună! Presa bună merge mai departe…

Zece mii de apariții, zece mii de întâlniri între cititori și realitatea înconjurătoare, cu multiplele sale fațete, cu ungherele sale ascunse, cu nevoia de a găsi puncte de panoramă pentru a înțelege întregul: iată ce a reușit, de-a lungul acestor mai bine de 33 de ani de existență postrevoluționară, cotidianul ”Re­naș­terea bănățeană” și zecile, chiar sutele de oameni care au stat în spatele paginilor tipărite în acest răstimp.

La scara istoriei, acest interval de timp – o generație și ceva – poate părea puțin; dar nu vorbim despre un timp oarecare, ci de unul în care lumea s-a schimbat fundamental, începând de la scara geopolitică (trăim în alte sisteme politico-economice, în alte alianțe, înconjurați de o altă constelație de state) și continuând până în microuniversul familial (ne este casa plină de alte aparate, mâncăm altfel, comunicăm altfel, generăm alt tip de deșeuri).

Iar printre schimbările majore pe care le-am trăit se numără și cele care țin de cultura comunicării: să ne aducem aminte că, acum mai puțin de patru decenii, aveam doar două ore de program TV, puteam răsfoi doar câteva ziare trecute și răstrecute prin filtrele cenzurii, iar pentru a deține o mașină de dactilografiat îți trebuia o autorizație precum cea de port-armă.

Din frustrările acelor vremuri s-a născut spiritul revoluționar care avea să conducă, în 1989, la Marea Schimbare începută la Timișoara.

Era firesc, așadar, ca tot aici, în epicentrul schimbării, să ia naștere și ”Renașterea bănățeană”, un mijloc de comunicare în masă care s-a definit dintru început ca fiind cetățenesc și nu aliniat politic, care, da, a învățat din mers, laolaltă cu întreaga societate, regulile democrației, care s-a străduit să păstreze standardele jurnalismului profesionist și care, în același timp, nu și-a refuzat nici o secundă condiția de portavoce a intereselor unei comunități regionale – dar nici n-a uitat că această comunitate regională bănățeană nu se sfârșește la Pădurea Verde, ci continuă în sutele de sate și orășele din câmpiile și munții acestei părți de țară.

Modificările dramatice petrecute în cei peste 33 de ani de la apariție au schimbat, fatalmente, și lumea presei, modul de informare și comunicare în societate.

Radio-televiziunea a cunoscut o expansiune nemaiîntâlnită, au apărut tehnologii noi, s-au afirmat așa-numitele new-media, rețele sociale și nu numai. În fața acestei avalanșe, presa scrisă a trebuit să-și redefinească permanent rolul și funcțiile, iar faptul că ”Renașterea bănățeană” continuă să ajungă în casele dumneavoastră reprezintă dovada că echipa acesteia s-a numărat printre cei care au luat deciziile corecte pe piața atât de impredictibilă a comunicării.

Că nu a abandonat jurnalismul de calitate, că n-a cedat tentației senzaționalismului gratuit, că a înțeles să rămână o instituție a dialogului.

Deloc în ultimul rând, că n-a întors spatele tradiției, păstrând preocuparea pentru textul bine scris, dar nici n-a refuzat înnoirea, deschizându-se spre comunicarea prin Internet – care, în treacăt fie spus, are nevoie tot de text scris.

Renașterea bănățeană” face acum, cu sprijinul domniilor voastre, cititorii, primii pași spre următoarea serie de 10.000 de ediții. E un drum impredictibil, dar nu mai mult decât a fost și cel de până acum.

E și o misiune: aceea de a aduna oamenii laolaltă, de a descoperi împreună dificultățile de zi cu zi și căile de a le depăși, dar și bucuriile, mai mari sau mai mici, din care este formată viața noastră.

Ne încumetăm să ne asumăm și pe mai departe această misiune.

Și vă mulțumim că ne sunteți alături!

Presa bună merge mai departe…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “De 10.000 de ori împreună! Presa bună merge mai departe…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *