Curajul și jertfa timișorenilor nu trebuie uitate!

revolutie 2

În cei 28 de ani care s-au scurs de când, la Timișoara, a fost aprinsă scânteia Revoluției din Decembrie 1989 am putut auzi fel de fel de „povești” despre evenimentele care au pus capăt Epocii de Aur – în fapt, de frig, de foame și de frică. Cei mai asidui s-au dovedit a fi falsificatorii istoriei, cei care răstălmăcesc timpul trecut, care au avut tot interesul să-și ascundă faptele și odată cu ele adevărul, care probabil nu va fi aflat vreodată.

Există însă în continuare zeci de mii de martori, timișoreni simpli care pot vorbi, pentru că ei au trăit pe viu o revoluție, de care poate alți români n au avut parte, nu timp de generații, ci de secole. Pentru ei, oricât ar susține mistificatorii că evenimentele ar fi decurs altfel e zadarnic. Trebuie să spunem, de asemeni, că generația tânără de timișoreni de astăzi știe prea puține lucruri despre curajul și jertfa din acele zile a celor care au trăit aici, în capitala bănățeană, Acestea nu trebuie uitate niciodată.

Răsturnarea regimului comunist a început la Timișoara, chiar dacă mistificatorii încearcă să o plaseze altundeva, chiar dacă aceștia continuă să spună că revolta de pe Bega a fost doar o „discotecă de decembrie”.

A început la casa pastorului reformat Tőkés László, în seara zilei de 15 decembrie, și a continuat în zilele următoare cu oprirea tramvaielor, cu devastarea magazinelor din centru și înfruntarea dintre manifestanți și forțele de represiune, în mai multe locuri din oraș, unde, în 17 decembrie 1989, mai ales, au însângerat caldarâmul zeci de martiri. A continuat apoi cu împotrivirea muncitorilor din fabrici, cu greva generală, protestul cuprinzând întregul oraș. Dacă vorbim de curaj, atunci nu trebuie să îi omitem pe cei care și-au asumat toate riscurile și au rămas zile și nopți în Balconul Operei pentru a ține vie flacăra Revoluției.

Acei oameni, alături de eroii noștri care au căzut sub gloanțele regimului dictatorial, merită omagiul și respectul veșnic, pentru că ei, alături de Timișoara întreagă și celelalte orașe-martir, au redat românilor libertatea, al cărei gust îl simțim, iată de 28 de ani. Că acest gust n-a fost întotdeauna dulce, ci și amar, că vremurile care au urmat nu s-au suprapus pe visele fiecăruia dintre noi e la fel de adevărat. Dar libertatea e doar un cadru, un context, o condiție fără de care celelalte, cum sunt democrația, prosperitatea și fericirea nu sunt posibile.

În închisoarea în care am fost, depinzând în mare mă- sură și până în amănuntele din șpais de regimul comunist, ceea ce am trăit a fost o mereu promisiune amânată, o iluzie și o minciună, pe care nomenclatura de atunci ni le serveau pe post de mic dejun, prânz și cină.

Din păcate, tranziția care a urmat și ceea ce trăim acum dovedește că încă idealurile Revoluției din decembrie 1989 au rămas neîndeplinite complet, iar cei care neau condus în cei 28 de ani care s-au scurs de atunci nu s-au dovedit a fi pe măsura acelor idealuri.

Dar aceasta e altă poveste, pe care o trăim din nou, spusă de alți manipulatori nestingheriți de nimeni, pentru că, nu-i așa, libertatea e „la fel de egală” pentru toți, mai ales pentru cei care s-au cocoțat pe crestele puterii, confiscând revoluția, de unde realitatea se vede foarte vag, copleșitoare fiind doar interesele proprii și de gașcă, nu ale țării românești și ale poporului său, liber de a-și căuta țelurile neîmplinite în cele patru zări ale Europei și ale lumii.

Manifestări dedicate Revoluţiei Române

Primăria Timişoara şi asociaţiile de revoluţionari au pregătit, și în acest an, un program special dedicat marcării a 28 de ani de la Revoluţia Română, pe care îl redăm în continuare.

16 decembrie – ora 11, Primăria Timişoara – şedinta Consiliului Local – comemorarea eroilor-martir; ora 13, Opera Română – deschiderea expoziţiei de artă plastică cu tema „Revoluţie- Libertate”; premierea participanţilor la concursul de istorie „Revoluţia Română din decembrie 1989 în viziunea elevilor timişoreni” (ALTAR 1989); ora 20, Piaţa Victoriei – Marşul Libertăţii – omagiu celor căzuţi pe traseul Operă-Catedrală-Operă; aprinderea candelelor în memoria victimelor Revoluţiei Române din decembrie 1989 ; lansarea cărţii „Bătălia adevărului”, autor Adrian Kali (ALTAR 1989); ora 23,45 – Biserica Martirilor – Liturghie (Asociaţia „17 Decembrie a Răniţilor şi Familiilor Îndoliate din Revolutia 1989”).

17 decembrie – ora 7,30, Calea Şagului nr. 7 – primirea invitaţilor din ţară (Asociaţia „17 Decembrie a Răniţilor şi Familiilor Indoliate din Revolutia 1989”); ora 10, Catedrala Mitropolitană – depunere de coroane; slujbă de pomenire a eroilor-martiri. (Asociaţia „17 Decembrie a Răniţilor şi Familiilor Îndoliate din Revoluţia 1989”, ALTAR 1989, Asociaţia „Forumul Revoluţiei din Decembrie 1989”, Asociaţia „16 decembrie 1989”, Asociaţia „Memorialul Revoluţiei“); ora 12 – Biserica Martirilor – depunere de coroane; slujbă de pomenire a eroilor-martir (Asociaţia „17 Decembrie a Răniţilor şi Familiilor Îndoliate din Revoluţia 1989”, ALTAR 1989, Asociaţia „Forumul Revoluţiei din Decembrie 1989”, Asociaţia „16 decembrie 1989”, Asociaţia ‘„Memorialul Revoluţiei“); orele 13-14, Cimitirul Eroilor – depunere de coroane, slujbă de pomenire a eroilor –martir, parastas (Asociaţia „17 Decembrie a Răniţilor şi Familiilor Îndoliate din Revoluţia 1989”, ALTAR 1989, Asociaţia „Forumul Revoluţiei din Decembrie 1989”, Asociaţia „16 decembrie 1989”, Asociaţia ‘„Memorialul Revoluţiei“); ora 19 -Catedrala Mitropolitană – moment de reculegere cu lumânări personalizate cu chipurile eroilor-martir (Asociaţia „17 Decembrie a Răniţilor şi Familiilor Îndoliate din Revoluţia 1989”).

19 decembrie – ora 19, deplasare la Popeşti-Leordeni (Asociaţia „17 Decembrie a Răniţilor şi Familiilor Îndoliate din Revoluţia 1989”)

20 decembrie – ora 10, depuneri de coroane la troiţa crematoriului „Cenuşa”; ora 12, parastas şi slujbă de pomenire la Popeşti-Leordeni, Monumentul Eroilor- Martir ucişi la Timisoara (Asociaţia “17 Decembrie a Răniţilor şi Familiilor Îndoliate din Revoluţia 1989″); Bucureşti – Pe urmele Cenuşii Eroilor- Martir dispăruţi în Revoluţia din decembrie 1989 – Piaţa Universităţii, Piaţa Revoluţiei, Cimitirul Eroilor Revoluţiei, crematoriul „Cenuşa”; Popeşti-Leordeni – Monument- Biserica Suspendată – Gura de Canal „Castaforum”, unde s-a aruncat cenuşa; depuneri de coroane, slujbe de pomenire, parastase (Asociaţia ‘„Memorialul Revoluţiei“)

20 decembrie -Timișoara – ora 12 – sirenele vor marca, timp de treiute, momentul în care Timişoara a devenit rimul oraş liber de comunism din România; orele 12-15, vizitarea locurilor istorice din Timişoara, în care au avut loc cele mai importante evenimente din 1989: Podul Decebal CJT- Opera Naţională – Catedrala Mitropolitană – Piaţa Maria (Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989, Asociaţia „Victoria” , Forumul Revoluţiei din Decembrie 1989); ora 20, Piaţa Victoriei – „Rock pentru Revoluție” – spectacol dedicat memoriei eroilor Revoluţiei, cu participarea trupelor Phoenix, Pro Musica, Vest Phoenix Cover

21 decembrie – Pe urmele martirilor timişoreni, dispăruţi în Decembrie 1989 – pelerinaj la Slatina, parastas (Asociaţia „Memorialul Revoluţiei“); ora 17, sala Arizona – Adunare festivă închinată aniversării a 28 de ani de la Revoluţie şi a 27 de ani ai FNRD 1989 şi lansarea cărţii „Timişoara, capitală europeană a culturii, oraşul Revoluţiei din decembrie 1989” (Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989); ora 17- Adunare festivă închinată Aniversării a 28 de ani de la Revoluţie şi a 27 de ani ai Asociaţiei „Victoria” (Asociaţia „Victoria“)

22 decembrie orele 12-14, Biserica Martirilor, Cimitirul Eroilor, Catedrala Mitropolitană – depuneri de coroane (Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989, Asociaţia „Victoria“); ora 18, Galeria de Artă a Primăriei Timişoara – vernisajul expoziției „1 decembrie 2017- 1 decembrie 2018 , Anul Centenar al Marii Uniri din 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia” (Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989); ora 18, Biblioteca Academiei – „1 decembrie 1918 – 1 decembrie 2017 , 99 de ani de la Unirea Românilor şi Revoluţia din decembrie 1989” (Asociaţia „Victoria“)

23 decembrie – Sala Capitol – spectacol comemorativ (Altar 1989)

De asemenea, până în 17 decembrie, la Sala „Constantin Jude” se desfășoară Cupa Memorialul Revoluției la minifotbal, ediția a X-a (Asociaţia „Memorialul Revoluţiei”), iar între 18 și 24 decembrie, în aceeași sală va avea loc Supercupa Memorialul Revoluției la minifotbal, ediția a VI-a (Asociaţia „Memorialul Revoluţiei“).

DANIELA DAMIAN
MARCEL SĂMÂNŢĂ


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “Curajul și jertfa timișorenilor nu trebuie uitate!

 1. Crimele impotriva umanitatii sunt imprescriptibile ,comunismul in speta cauta pe net LISTA LUI AMBROZIE veti vedea securisti care in decembrie 1989 au fost gasiti cu armament ridicat si funingine pe teava ,actualmente unii au murit de moarte buna ,altii sunt pensionari de lux cu pensii nesimtite OARE PRESEDINTELE IOHANNIS nu sa sesizt cu privire la aceata lista aparuta pe net sau ma rog cine trebuia sa il informeze domnul HELLWIG mentionez ca aceasta lista este de fapt o poza in PDF dupa procesele verbale de predare/primire armament in dec 1989 deci este un facsimil cat se poate de credibil cu stampile si semnaturi ale unitatiilor militare care au preluat pe fosstii securisti

  1. Președintele asta va ieși pe usa din dos a istoriei mai abitir decât Constantinescu. Va spune asta un votant anti-ponta. Un nul mai mare ca sasul asta nu s-a văzut.
   Referitor la comemorarea revoluției aici e ipocrizie maxima: ce strada din Timisoara se numește Belici sau Csizmarik? Hai sa începem cu identificarea tuturor eroilor fără nume căzuți in Decembrie la Timișoara . Unde este recunoștință îmbuibaților de azi ? In mașinile luxoase și viloaiele lor nesimțite?

 2. Bravo sutelor de timișoreni druckeri pentrumarsul lor excepțional din aceasta seara.
  Respect maxim!
  Ma înclin in fata voastră .
  E dovada ca morții noștri Radian, surorile Caceu, profesorul Cismarik și toți ceilalți sunt vii in sufletele noastre.
  Eroii numit niciodată!

 3. Bravo sutelor de timișoreni druckeri pentru marsul lor excepțional din aceasta seara trista.
  Respect maxim!
  Ma înclin in fata voastră .
  E dovada vie ca morții noștri Radian, surorile Caceu, profesorul Cismarik și toți ceilalți sunt vii in sufletele noastre.
  Eroii nu mor niciodată!

Lasă un răspuns