Curajos şi priceput, un tânăr medic timișorean a salvat un nou-născut

Un copil din Mehedinți a venit pe lume la Maternitatea Odobescu din Timișoara cu mari probleme de sănătate cauzate de incompatibilitatea de Rh dintre el și mama sa.

”Se va încerca o manevră invazivă. Mama pierduse anterior câteva sarcini, iar până în momentul nașterii, când a ajuns la noi, nu știa de imunizarea Rh prin Programul național cu imunoglobulină specifică. În fiecare an, ajung la noi și până la trei cazuri severe de acest fel”, a precizat Gabriela Olariu, medic-șef la Neonatologie.

”Mi-am luat inima-n dinți și am făcut-o”

Consecințele nefaste ale incompatibilității de Rh nu l-a afectat însă pe David, un băiețel venit recent pe lume la aceeași maternitate, pentru că mama lui a apelat mai devreme la medicii timișoreni.

Alin Murariu”După fiecare naștere, pentru a preveni problemele medicale la viitorul copil, mama ar trebui să facă un vaccin împotriva imunizării Rh, pentru a evita incompatibilitatea. Mama lui David are 44 de ani, el fiind al treilea copil. Nu a făcut vaccinul. Copilul are Rh pozitiv, ca și tatăl său, iar mama, Rh negativ. Exista o mare probabilitate ca micuțul să moară înainte de naștere. Prima transfuzie intrauterină am efectuat-o în a doua jumătate a lunii noiembrie, după care au mai urmat încă două, pe parcursul lunii decembrie. Fătul avea anemie severă, care putea evolua în insuficiență cardiacă, hidrops (edem generalizat – n.r.) – moment în care survine moartea. Nu mai făcusem niciodată o astfel de intervenție. Doar am văzut, la cursurile de specializare pe care le-am urmat la Londra. Mi-am luat inima-n dinți și am făcut-o. Băiatul a venit pe lume în 8 ianuarie, la 35 de săptămâni de gestație”, a precizat Alin Murariu, specialist în medicină materno-fetală, primul doctor care a efectuat o transfuzie intrauterină la Timișoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

6 Comments
Adam Anca-Maria 27 aprilie 2019
Felicitări din inima și respect! 🤗😍😘
Alina 4 februarie 2016
Felicitari domnul doctor! Sunt o mama cu Rh negativ, dar vaccinul l-am platit din banii mei, care program gratuit? In maternitati sunt cateva doze la inceput de an si apoi.......
Bodochi 1 februarie 2016
Bravo ai dovedit de multeori că iești un medic forte bun și cu inimă mare nu sunt o pacientă de ata dar am auzit că eși un medic cu suflet BRAVO
Andy 1 februarie 2016
Felicitari medicului si echipei sale. Inca odata se vede ca la Timisoara sa practicat, se practica si se va practica medicina. Sunt neajunsuri ca peste tot in sistemul sanitat romanesc, dar, dar, cand pui suflet si inveti cu adevarat oamenii te apreciaza. JOS PALARIA ptr medic JOS PALARIA ptr TIMISOARAAAAA.
timisorean 31 ianuarie 2016
Ce bine ca avem asemenea doctori! Păcat ca au salarii rușinos de mizere comparativ cu câți bani se duc pe apa sâmbetei în tara asta!