Românii, campionii Uniunii Europene la cumpărat și aruncat mâncare. Sfaturi pentru a reduce risipa alimentară

Românii, campionii Uniunii Europene la cumpărat și aruncat mâncare. Sfaturi pentru a reduce risipa alimentară

Un român aruncă, zilnic, la gunoi aproape jumătate de kilogram de mâncare. Aşa se face că la final de an, mâncarea risipită de fiecare dintre noi ajunge spre 130 de kilograme. Cea mai multă cantitate aruncată este chiar în această perioadă. Firmele de salubritate ridică mii de tone de mâncare şi nu vorbim aici doar de resturi.

CITEȘTE ȘI: Anul Nou 2022. Tradiţii şi superstiţii

Dintre cetățenii Uniunii Europene, românii alocă cea mai mare parte din venituri pentru mâncare. Dar sunt și cei care aruncă cele mai multe alimente. Toți specialiștii atrag atenția că vârful risipei este în perioada sărbătorilor de iarnă.

Adina Rusu – nutriționist: Obișnuim să cumpărăm foarte multe alimente în general. Tradițional românii gătesc foarte multe feluri de mâncare pentru sărbători și astfel se ajunge să se arunce foarte multă mâncare.

Primul sfat. Atunci când mergem la cumpărături să stabilim un meniu pentru următoarele zile. Apoi, să ținem cont de numărul celor care vor fi la masă. Neapărat să ne asigurăm că nu punem în coș ceva ce avem deja acasă, în frigider sau debara.

Adina Rusu – nutriționist: Ideal ar fi ca produsele care nu țin foarte mult, nu rezistă foarte mult în frigider să fie achiziționate în cantități mici. De exemplu, legumele proaspete, salata verde ar trebui să fie achiziționate în cantități care să ne ajungă pentru una, două mese.

E important sa ne uităm și la termenul de valabilitate și să calculăm cu atenție cantitățile necesare de mâncare

Adina Rusu – nutriționist: O cantitate de 800 de grame de carne ar putea ajunge la cel puțin patru persoane, la o masă la care vor participa cel puțin patru persoane. Copiii ar trebui să consume cantități mai mici de carne, porția fiind în general jumătate din cea a adultului.

Când vine vorba de carnea de porc, recomandat este să fie consumată o dată pe săptămână.

Adina Rusu – nutriționist: Porția la carnea de porc nu ar trebui să depășească 100 – 150 de grame.

Peștele trebuie și el inclus în alimentație de două, trei ori pe săptămână, dar să nu fie prăjit, iar pe lista de cumpărături mai sunt și brânzeturile.

Adina Rusu – nutriționist: Ar trebui să fie consumate în cantități foarte mici, de dimensiunea a două, trei zaruri, de exemplu, pentru brânzeturile franțuzești sau una, cel mult două linguri, pentru brânza de oaie.

Și ouăle se cumpără în cantități mari mai ales în perioada sărbătorilor.

Adina Rusu – nutriționist: O persoană sănătoasă poate consuma unul, două ouă pe zi în condiția în care nu sunt ouă prăjite, nu sunt preparate cu ulei.

În privința fructelor, nutriționiștii le recomandă pe cele de sezon, cum sunt citricele, dar și acestea în cantități moderate.

Adina Rusu – nutriționist: Să nu le asociem meselor și să le limităm la un singur fruct de dimensiunea unui măr mediu la o gustare.

Din coșurile de cumpărături nu lipsesc nici dulciurile. Nutriționiștii ne sfătuiesc să renunțăm la desertul de după masă, iar gustarea să fie între mesele principale.

sursa: digi24.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *