Cum te răcoreşti pe caniculă

Cod portocaliu de caniculă în Banat. Când revin ploile

Temperaturile de peste 34 de grade, înregistrate vineri, la umbră, au făcut ca meteorologii să instituie cod galben de caniculă în județul Timiș. Indicele temperatură-umezeală (ITU) a depăşit pragul critic de 80 de unităţi, iar disconfortul termic a fost deosebit de accentuat.

În ultimele două zile, câte două persoane au fost ridicate din stradă de medicii de pe ambulanță. Pentru a preveni eventualele neplăceri, doctorii recomandă un pahar de apă la fiecare 15 – 20 de minute, fără a aştepta să apară senzaţia de sete, cu precizarea că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.

Dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală, iar, pe parcursul zilei, este bine să se facă duşuri calduţe.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *