Cum se transmite coronavirusul. Un nou anunț făcut de Organizația Mondială a Sănătății

SARS COV 2 se răspândește, în principal, prin picături eliberate prin tuse ori strănut. Acestea sunt mari și ajung rapid pe suprafețe. Sunt reținute de masca chirurgicală obișnuită.  Dar când vorbiți, spre exemplu, sunt eliberate în aer particule infime, sub 5 microni, care vor pluti în aer. Acestea, numite aerosoli, sunt reținute doar de măștile FFP2 și FFP3.

Dr. Brândușa Petrutescu, medic imunolog: „Dacă sunt multe particule virale în aer, nu se cunoaște doza infecțioasă. E bine să evităm, pe cât posibil, staționarea în spații închise cu mai multe persoane”.

Aerosolii, deși periculoși în spații închise, pot fi ușor produși în aglomerări umane, așa cum vedem pe litoral.

Prof. univ. dr Grigore Mihăescu, expert virusolog: „Aceste aglomerări umane fac un nor de aerosoli. Ce înseamă nor de aerosoli? Ca o ploaie de aerosoli, ca o ploaie măruntă, care e luată de curenții de aer și dusă de colo colo. Dacă în apropiere acestei aglomerări, care emite aerosoli infectanți, există persoane la o distanță suficient de mică, se vor infecta cu o probabilitate de 100%”.

În privința celor mai mici picături, produse când vorbim, bărbații sunt cei mai… vinovați. Ei au capacitatea respiratorie cea mai mare, așadar, când vorbesc, eliberează cea mai mare cantitate. La polul opus se află copiii, care vor elibera, modest, picături mici respiratorii.

Organizația Mondială a Sănătății spune că transmiterea prin aer a virusului, prin aerosoli care se plimbă în aer după ce o persoană a părăsit zona, nu poate fi exclusă. Se întâmplă în principal în zone închise, cu ventilație slabă cu exteriorul.

Dr. Brândușa Petrutescu, medic imunolog: „Persistă mult timp în aer și pot asigura transmiterea virală pe distanțe mari, nu e suficientă distanța de doi metri față de persoană infectată, pot ajunge și la opt metri distanță, plus ele pot fi recirculate de aerul condiționat”.

sursa: stirileprotv.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Cum se transmite coronavirusul. Un nou anunț făcut de Organizația Mondială a Sănătății

Lasă un răspuns