Cum se pierd tradiţiile agricole într-un sat din Timiş

Cândva, satul Leucuşeşti, aparţinând de comuna timişeană Bethausen, era celebru pentru soiul de varză cu totul special, extrem de gustos, pe care îl cultivau localnicii, dar şi pentru boiaua de foarte bună calitate, preparată la morile de condimente din zonă.

Astăzi, toate acestea ţin aproape integral de… istoria unor meleaguri odinioară prospere, în care cele două ocupaţii ţineau de tradiţia aşezării.

„Mai întâi, lumea a renunţat să mai producă boiaua de ardei, care se vindea până şi prin pieţele de la Motru şi era cerută mereu de cumpărătorii care-i prinseseră gustul şi ştiau că, dacă-i adusă din Banat, de la Leucuşeşti, n-are cum să nu fie bună. Erau tare buni şi ardeii, iar sătenii ştiau din tată-n fiu când să-i usuce și când să-i bage-n mori, la măcinat. Acum nu mai sunt făcători de boia, că nu mai e rentabil comerțul, de când se importă din Ungaria marfă… modernă, în ambalaje sigilate”, ne spune Ion Lihoni, primarul din Bethausen.

„Am avut și eu, la un moment dat, o moară unde nu pregăteam doar boia, ci și alte condimente, însă am renunțat. A dispărut, treptat, o ocupație care punea Bethausenul pe harta produselor agricole căutate, și nici varza de Leucușești nu mai e ce-a fost, chiar dacă mai sunt unii care o cultivă.

Cu timpul, și soiul s-a schimbat într-o oarecare măsură. Cel inițial, bun pentru murat și pentru sarmale, avea foaia foarte subțire și flexibilă și un gust specific, ușor dulceag, probabil de la apa care, aici, se forează la suprafață. Rivaliza varza cultivată până în anii ’90, la Leucușești – dar și la Cliciova și Cladova – cu cea de Buzău și cu cea dâmbovițeană, de la Lungulețu, dar vremea aceea a apus.

S-au împuținat și suprafețele cultivate, care depășeau două sute de hectare acum vreo trei decenii. E bine, chiar și așa, că n-au dispărut cu totul, că mai avem săteni care au rămas fideli ocupațiilor tradiționale din comuna noastră. Din păcate, anul acesta, seceta ne-a lovit din plin.

Bazinul Făgetului a fost extrem de afectat, iar culturile de varză, lubeniță și dovleac au fost de-a dreptul calamitate. În vara asta, pe-aici n-a plouat de loc…”, adaugă, resemnat, edilul-şef din Bethausen.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

0 Comments

No Comment.