Cum se eliberează deciziile de carantinare și concediile medicale pentru persoanele infectate aflate în carantină sau izolare

A devenit oficial! Vești bune pentru această categorie de români: Vor avea parte de o serie de beneficii

Cum se eliberează deciziile de carantinare și concediile medicale pentru persoanele infectate aflate în carantină sau izolare.

Ministerul Sănătății a trimis Direcțiilor de Sănătate Publică și Caselor de Asigurări de Sănătate procedura care trebuie urmată pentru eliberarea deciziilor de izolare sau carantină, precum și procedura de eliberare a certificatelor de concediu medical pentru persoanele care sunt în carantină sau izolare.

Documentul poate fi consultat AICI: Ministerul Sănătății – Concedii medicale persoane aflate în carantină și izolare

Documentul stabilește condițiile și procedura de eliberare a deciziilor de carantinare și de izolare care trebuie transmise medicului curant sau medicului de familie .

Documentul mai conține și modul în care se eliberează certificatele medicale pentru persoanele aflate în carantină sau în izolare.

Ministerul Sănătății a explicat modul în care se eliberează deciziile de carantină sau izolare de către direcţiile de sănătate publică, precum şi certificatele de concediu medical pentru carantină sau izolare. Eliberarea deciziilor pentru izolare și a fișelor de izolare sau carantină se realizează de către direcţiile de sănătate publică.

În caz de carantină sau izolare, certificatele de concediu medical se pot elibera la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a încetării perioadei de carantina/izolare, anunță reprezentanții MS.

Cine eliberează certificatele medicale pentru carantină

În ceea ce privește certificatele de concediu pentru carantină acestea se eliberează de medicul curant, respectiv de către medicul de familie, pe durata stabilită prin decizia de confirmare a carantinei, eliberată de către direcţiile de sănătate publică.

Potrivit regulii. beneficiază persoanele asigurate care au intrat în contact direct cu cel puţin o persoană infectată cu virusul SARS-CoV-2, confirmată prin testare cu metoda NAAT/RT-PCR sau teste rapide de detecţie a antigenelor SARS Cov2. Certificatele de concediul medical se eliberează pentru o perioadă de 5 zile.

De asemenea, pot primi concediu cei care au sosit din ţări şi/sau zone cu risc epidemiologie ridicat, ţări şi/sau zone stabilite de către INSP în condiţiile legii. Certificatele de concediul medical se eliberează tot pentru o perioadă de 5 zile.

Potrivit MS, certificatele de concediu medical se eliberează de către medicii de familie după ultima zi a perioadei de carantină, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a încetării perioadei de carantină.

Pentru persoanele asigurate infectate cu virusul SARS-CoV-2, pentru care s-a instituit măsura izolării în unităţi sanitare, certificatele de concediu medical se eliberează de medicul curant din unitatea respectivă atât pentru perioada internării, cât şi pentru perioada externării, după caz.

În situaţia în care medicul din spital nu a eliberat concediu medical la externare, și persoana asigurată necesită izolarea la domiciliu sau la locul declarat de aceasta, documentul se acordă pentru aceeaşi afecţiune de către medicul de familie care monitorizează starea de sănătate a persoanei prin sistemul de telemedicină sau prin consultaţii medicale la distanţă.

Cum se eliberează certificatele medicale pentru cei plasați în izolare

Pentru persoanele asigurate infectate cu virusul SARS-CoV-2, pentru care s-a dispus măsura izolării potrivit legii, la domiciliu, certificatele de concediu medical se eliberează de medicii de familie care au luat în evidenţă şi au monitorizat aceste persoane, astfel:

– pentru persoanele nevaccinate, care nu au trecut prin boală sau cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile concediul medical se va elibera pentru o perioadă de 7 zile;

– pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimile 90 de zile, concediul medical se va elibera pentru o perioadă de 5 zile.

Certificatele de concediu medical se eliberează pe baza fişelor de izolare care se generează în mod automat din aplicația informatică Corona Forms, precizează reprezentanții Ministerului Sanătății.

alba24.ro

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Cum se eliberează deciziile de carantinare și concediile medicale pentru persoanele infectate aflate în carantină sau izolare

  1. pentru persoanele nevaccinate, concediul medical se va elibera pentru o perioadă de 7 zile dar perioada de zolare e de 10 zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *