Cum să conservați alimentele în frigider sau combină frigorifică?

Cum să conservați alimentele în frigider sau combină frigorifică?

O verigă importantă în lanțul frigului, frigiderul (sau combina frigorifică) este esențial pentru buna conservare a celor mai fragile alimente. Cu toate acestea, nu toate compartimentele din aparatul dumneavoastră frigorific sunt la aceeași temperatură.

 

Care este temperatura ideală pentru un frigider?

 

Pentru a vă păstra alimentele proaspete și pentru a evita dezvoltarea bacteriilor, temperatura frigiderului sau a combinei frigorifice trebuie să fie între 0 și 5°C. Cu toate acestea, nu toate aparatele frigorifice oferă o temperatură uniformă.

 

Există diferite tehnologii de răcire. În timp ce frigiderele cu răcire prin agitare (sau „dinamică”) și răcire ventilată (sau „no-frost”) mențin o temperatură uniformă în interiorul aparatului, nu este cazul frigiderelor cu răcire statică. Nu este cazul frigiderelor statice, unde aerul circulă liber în interiorul cavității frigiderului. Prin urmare, temperatura este mai ridicată în partea superioară decât în partea inferioară a aparatului. Cu toate acestea, este posibil și invers, mai ales dacă combina frigorifică are un congelator în partea de sus.

 

Prin urmare, pentru a preveni deteriorarea produselor, este esențial să vă adaptați modul de depozitare a alimentelor.

 

Setarea și verificarea temperaturii

 

Toate frigiderele și combinele frigorifice au un control al temperaturii. În funcție de model, folosiți butonul rotativ, glisiera sau comenzile electronice prevăzute în acest scop. Pentru a vă verifica setările, nu ezitați să folosiți un termometru de uz casnic. Așezați-l într-o sticlă sau într-un pahar cu apă pe unul dintre rafturile aparatului (nu în ușă). Așteptați cel puțin 8 ore înainte de a citi temperatura. Temperatura nu trebuie să depășească 8°C.

 

Cum să păstrați alimentele în interiorul frigiderului?

 

Frigiderele cu răcire asistată de ventilator sau cu agitare au – mai mult sau mai puțin – aceeași temperatură peste tot. Acest lucru înseamnă că vă puteți depozita alimentele așa cum doriți.

 

Cu toate acestea, într-un frigider static, temperatura diferă în funcție de zone. De obicei, există patru zone:

 

– zona rece, adesea situată în partea de jos;

– zona rece, care reprezintă cele două treimi superioare ale frigiderului;

– ușa frigiderului, partea cea mai temperată;

– în zona de răcire, izolată de celelalte zone.

 

Descopera combina frigorifică Arctic – oferte & opinii

 

Așadar, plasarea alimentelor în locul potrivit este esențială pentru a asigura o bună conservare a acestora și pentru a evita proliferarea bacteriilor care pot provoca intoxicații alimentare.

 

Majoritatea modelelor de frigidere sau combine frigorifice sunt echipate și cu un congelator. Temperatura acestui compartiment închis, adesea plasat în partea superioară a aparatului, este cuprinsă între -6 și -12°C. În acest spațiu, alimentele pot fi congelate timp de câteva zile până la maximum o lună.

 

Combină frigorifică Beko – idei

Cât timp pot fi păstrate alimentele?

 

Deși frigul încetinește dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiurilor, efectul său este doar temporar. Pentru a evita orice risc de toxiinfecție alimentară, este, prin urmare, important să se respecte anumite reguli cu privire la perioada de timp în care alimentele trebuie păstrate în frigider. De asemenea, ar trebui să căutați și alte lucruri, cum ar fi ambalaje suspecte, deteriorate sau umflate, mirosuri anormale sau mucegai.

 

Cum se poate optimiza depozitarea produselor alimentare?

 

Pentru a prelungi termenul de valabilitate al alimentelor și a evita risipa, urmați câteva sfaturi.

 

– Împachetați corect alimentele

 

Pentru a asigura o bună conservare a produselor alimentare, acestea trebuie să fie bine izolate unele de altele. Pentru aceasta, înfășurați-le separat în folie alimentară sau închideți-le în cutii etanșe. Rețineți că și carnea și peștele crud trebuie așezate pe o farfurie după ce au fost învelite pentru a evita scurgerea pe alte alimente.

 

De asemenea, produsele proaspete, cum ar fi șunca sau brânza, trebuie păstrate într-o cutie etanșă sau învelite în folie alimentară după deschidere. O conservă deschisă de roșii, lapte de cocos sau fructe în sirop nu trebuie depozitată ca atare: resturile trebuie transferate într-un recipient.

 

– Evitați să vă umpleți prea mult frigiderul sau combina frigorifică

 

Pentru a fi eficient, frigiderul nu trebuie să fie prea plin. Lăsați spațiu între produsele alimentare, astfel încât aerul să poată circula.

 

– Nu depozitați nimic fierbinte

 

Alimentele proaspăt gătite, cum ar fi resturile, ar trebui să fie răcite la temperatura camerei înainte de a fi puse în frigider.

 

– Îndepărtați ambalajul

 

Îndepărtați ambalajul de la seturile de iaurt sau de la conserve. Acestea pot fi murdare și ocupă spațiu în frigider.

 

– Toxiinfecția alimentară nu este atât de rară

 

Descopera combina frigorifică Arctic – oferte & reviews

 

Potrivit celui mai recent raport al Santé din Franța, publicat în martie 2021, între 10.000 și 16.000 de persoane sunt victime ale intoxicațiilor alimentare în fiecare an. Aproape o treime dintre aceste infecții apar în casă, după mesele în familie, iar 6% dintre ele necesită o vizită la urgențe. Una dintre cauzele posibile este conservarea deficitară a alimentelor. Pe lângă dorința de a păstra calitățile nutritive și aromele, este important să se adopte gesturile potrivite pentru a evita orice risc.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *