Cultura de grâu a unui fermier timişean, distrusă după un incendiu provocat, se pare, de o rachetă antigrindină. Video

Cultura de grâu a unui fermier timişean, distrusă după un incendiu provocat, se pare, de o rachetă antigrindină. Video

Cultura de grâu a unui fermier timișean a fost mistuită de flăcări, dar focul se pare că nu a fost cauzat, ca multe altele din această perioadă, de vreo incendiere de miriște, ci de o rachetă antigrindină. Incidentul produs la Topolovățu Mare sâmbătă, în jurul orei 16, a nimicit circa un hectar cultivat cu grâu și vegetația uscat de pe o suprafață cam de aceeași întindere, potrivit ISU Banat.

Urmările incendiului au fost filmate și postate pe facebook de către fermierul Gelu Barna pe terenul ars aparținând unui alt localnic, în imagini putându-se observa racheta antigrindină deteriorată găsită la fața locului. Într-adevăr, pompierii militari care au intervenit pentru stingerea incendiului au menționat în raport că racheta antigrindină este o posibilă cauză a flăcărilor.

Nu este, însă, o concluzie oficială, ci deocamdată doar o probabilitate, după cum precizează Elena Megherea, purtătorul de cuvânt al ISU Banat. Doar o anchetă, dacă va fi soliitată de agricultorul afectat, ar putea limpezi cazul. În orice caz, un incendiu având drept cauză probabilă un proiectil antigrindină e un caz singular în activitatea pompierilor din vestul țării.

Trebuie spus că nu toți fermierii sunt încântați de sistemul antigrindină bazat pe lanasarea de rachete, mulți dintre ei afirmând că metoda împrăștie norii și alungă ploaia atât de necesară culturilor în sezonul cald. Rachtele antigrindină conțin iodură de argint care produc aerosoli în norii cu potențial de formare de grindină, lichefiind gheața pe care aceștia o conțin. Unitățile de lansare a rachetelor antigrindină sunt în subordinea Ministerului Agriculturii.

CITEŞTE ŞI: Video! India: 69 de persoane au murit lovite de fulger, 11 în timp ce își făceau selfie-uri într-un turn

În Timiș funcționează patru puncte de lansare a rachetelor antigrindină, care acționează de la mijlocul lunii aprilie până la mijlocul lunii octombrie, în fiecare an. Operatorii lansează rachetele în urma dispoziției primite de la centru de comandă, care la rândul său utilizează imagini satelitare și softuri speciale pentru depistarea norilor de tip cumulonimbus, încărcați cu particule de gheață.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Cultura de grâu a unui fermier timişean, distrusă după un incendiu provocat, se pare, de o rachetă antigrindină. Video

  1. Stimați domni gazetari, daca ați fi dat o simpla căutare pe Google după ,,antigrindină Timiș”  ați fi putut face o știre obiectivă care reflectă realitatea. Puteți s-o faceți și acum și să reveniți cu un up-date, așa cum sta bine unui ziar serios.
    Iodura de argint nu lichefiază gheata iar rachetele nu împrăștie norii.
    Iar rachetele antigrindină sunt din carton presat, cum a reușit acel ciot sa scape intact din incendiu? Nici măcar urme de ardere nu prezintă, se vede in filmare.
     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *