Cu timișorenii la psihiatru

psiho 9 1

Populația Timișoarei va fi chestionată în ceea ce privește normalitatea şi anormalitatea psihică, în cadrul unui proiect care are ca obiectiv abordarea tematicii specifice dezechilibrului psihic din perspectivă multiculturală, prin analizarea cutumelor, dar şi a evoluţiei psihopatologiei.

”Zilnic, la nivel global, milioane de oameni sunt diagnosticaţi cu tulburări psihiatrice sau cauzate de consumul de substanţe psihoactive, boli care afectează atât persoana în cauză, familia, dar şi comunitatea din care fac parte. Alarmant este numărul mult mai mare al celor nediagnosticaţi şi care nu primesc ajutorul specializat, din lipsă de cunoaştere a simptomelor bolilor psihice şi a informaţiilor privind structurile de sănătate la care pot apela.

Demersul nostru de la Timişoara se doreşte a fi o oportunitate de iniţiere a dialogului şi consultării publice care să depăşească sfera specialiştilor în domeniu şi să contribuie la o mai mare preocupare faţă de sănătatea mintală în comunitate”, a precizat Cristina Bredicean, vicepreşedinta Asociaţiei Psihiatrice Timişoara. Organizația, împreună cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Pius Brînzeu” din Timişoara, Muzeul Satului Bănăţean, Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, vor derula în următoarele șapte luni proiectul “Spaţiul cultural bănăţean între normalitate, anormalitate şi supranatural”, finanţat de Consiliul Judeţean Timiş, din Fondurile de educaţie culturală.

Prezentările specialiştilor psihiatri, psihologi, antropologi, vor fi ancorate în realităţile spaţiului multicultural al Banatului, din trecut până în prezent. Psihiatrii intenționează ca prin întâlnirile cu specialişti din domenii variate, să surprindă nuanţele culturale ale sănătăţii mintale dar și ale dezechilibrului şi problemelor emoţionale ale comunităţii.

Aceștia vor să înţeleagă evoluţia istorică a conceptelor de sănătate şi boală psihică în regiune, factorii care au influenţat perspectiva actuală şi adaptarea din perspectivă culturală a unei campanii de conștientizare privind tulburările psihice și identificarea primelor semne de boală. ”Grupul ţintă pentru acţiunea de sensibilizare şi informare în domeniul sănătăţii mintale este format din populaţia din Regiunea de Vest a României.

Vom investiga raportarea la afecţiunile psihiatrice a pacienţilor internaţi şi ambulatori ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă <<Pius Brînzeu>> Timişoara, percepţia asupra subiectului a profesioniştilor din domeniul sănătăţii mintale care participă la Conferinţa Naţională de Psihiatrie (16-19 mai), a profesorilor și elevilor din liceele din Timişoara cu predare în limba română şi în limbile minorităţilor şi a studenţilor universităţilor din Timişoara. Pe perioada derulării proiectului, va fi elaborat şi aplicat un chestionar on-line care îşi propune să identifice percepţia diferitelor categorii culturale, sociale şi etnice asupra normalităţii şi anormalităţi psihice.

De asemenea, vor fi organizate acţiuni de presă şi întâlniri cu specialiştii din domeniu. Rezultatele proiectului contribuie la promovarea recunoaşterii adaptate cultural a semnelor de afectare psihiatrică şi învăţarea comportamentelor ce asigură o bună stare de sănătate mintală”, a completat Cristina Bredicean.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *