CSM a dat aviz negativ pentru ordonanţele privind graţierea şi modificarea codurilor

csm 1

Plenul CSM a dat aviz negativ pentru proiectele de ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor, decizia fiind luată în şedinţa de miercuri. Documentele urmează să fie transmise Ministerului Justiţiei. Plenul CSM a luat decizia cu majoritate de voturi.

„S-au avut în vedere în exclusivitate dispoziţiile art 115 alin 4 din Constituţia României şi jurisprudenţa CCR, care prevăd că orice reglementare pe calea unei OUG se face numai în condiţiile în care urgenţa este justificată. Votul este secret. Există o cutumă a CSM să nu se devoaleze numărul, a fost majoritate confortabilă. Am auzit discuţii în spaţiul public că ar exista o interferare a puterii legislative de către puterea judecătorească, dar cred că trebuie să lămurim un lucru de la început. A fost opţiunea legiuitorului ca CSM să îşi spună punctul de vedere asupra proiectelor de lege care interesează justiţia pentru că există o reglementare expresă în acest sens în legea 317 şi cred că la acea dată, în anul 2004, s-a avut în vedere faptul că nimeni nu poate avea o expertiză mai calificată în ceea ce priveşte problemele din justiţie decât CSM. Ministerul Justiţiei poate şi să ignore, avizul este consultativ. Ministrul nu a fost prezent, am înţeles că a avut o altă şedinţă. (…) Nimeni nu contestă utilitatea unui asemenea demers al graţierii, dar trebuie să judecăm raţional. Se invocă în nota de fundamentare faptul că sunt anumite penitenciare care au o suprapopulare de 220 la sută şi că media de suprapopulare ar fi cam de 150 la sută. Ar fi trebuit un studiu în care să se demonstreze printr-o astfel de graţiere cam cât la sută din populaţia penitenciarelor s-ar fi eliberat şi atunci am fi putut discuta de necesitatea unei reglementări de urgenţă. Când am dat avizul ne-am raportat strict la elementele care ne-au fost indicate în nota de fundamentare, care ne-au dus la concluzia că nu a existat o iminenţă a reglementării”, a declarat Cristina Tarcea, preşedintele ÎCCJ.

Reprezentanţii instanţelor şi ai parchetelor au trimis puncte de vedere împotriva celor două ordonanţe de urgenţă. Şi preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunţat împotriva acestor modificări, demarând procedurile pentru a se lămuri aceste aspecte printr-un referendum.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală prevede dezincriminarea abuzului în serviciu sub 200.000 lei, infracţiunea fiind investigată doar ca urmare a unei plângeri. De asemenea, denunţul se poate face la cel mult şase luni de la comiterea faptelor iar neglijenţa în serviciu a fost abrogată.

Un alt proiect de ordonanţă prevede graţierea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la cinci ani şi înjumătăţirea pedepsei pentru deţinuţii care au 60 de ani, femei însărcinate şi a celor care au copii de până în 5 ani în întreţinere.

Sursa: mediafax.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “CSM a dat aviz negativ pentru ordonanţele privind graţierea şi modificarea codurilor

  1. ….Iar Cedo a recomandat impreuna cu Comisia europeana a drepturior omului gratierea in regim de urgenta ,si nu folosirea serviciilor sau a justitiei pe post de politie politica . De aplicarea politicii penale raspunde guvernul si nu sorosistii . Cat de stupida e argumentul ca un stat nu poate aplica pentru mii de persoane cu condamnari mai mici sau din erori judiciare ,pentruca printre ei s-ar putea afla si cativa politicieni . Aceasta vor hotata judecatorii caci nimeni nu ar trebui sa fie deasupra legii dar nici sub ea . Oricum unii sorosisti sunt in deruta totala daca-si pierd si politia politica ,pe care au insrumentat-o parintii lor in epoca stalinista .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *