Creşterea preţurilor şi războiul din regiune, principalele motive de îngrijorare pentru români în 2023

Creşterea preţurilor şi războiul din regiune, principalele motive de îngrijorare pentru români în 2023

Creşterea preţurilor şi războiul din regiune, principalele motive de îngrijorare pentru români în 2023

Creşterea preţurilor (29%) şi războiul din regiune (24%) rămân principalii factori care au determinat îngrijorarea românilor şi în anul 2023, conform unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES, transmite Agerpres.

Potrivit cercetării sociologice, publicată joi, aproape patru din 10 români (39%) plasează creşterea preţurilor ca fiind evenimentul care a marcat negativ România în acest an, el fiind urmat de neprimirea României în Schengen (24%), de explozia de la Crevedia din seara zilei de 26 august (15%) şi de majorarea impozitelor şi taxelor pentru antreprenori (8%).

Alţi 6% dintre participanţii la sondaj spun că greva profesorilor (mai – iunie) este evenimentul care a marcat negativ ţara noastră, 4% indică acuzaţiile de dopaj care i se aduc Simonei Halep, iar 3% vorbesc despre rotaţia partidelor la guvernare.

În topul îngrijorărilor, frica de boală (10%) şi-a mai diminuat din intensitate, fiind plasată pe locul patru, aceasta fiind devansată de lipsa locurilor de muncă (12%), arată sondajul.

Criza politică a reprezentat un factor de îngrijorare pentru 6% dintre români, reducerea veniturilor şi lipsa de perspectivă pentru câte 4% dintre ei, iar singurătatea şi nesiguranţa locului de muncă pentru câte două procente.

CITEȘTE ȘI: 241 de persoane din Centrul de Tranzit în Regim de Urgență Timișoara au fost relocate în alte state, în 2023

Conform studiului, mai mult de o treime dintre participanţii la sondaj nu au avut în 2023 “niciun motiv de mare bucurie”. În schimb, aproape jumătate dintre participanţii la cercetarea sociologică spun că nici nu s-au confruntat cu o situaţie care să le producă o mare tristeţe în acest an.

Sondajul a fost realizat în perioada 12 – 19 decembrie, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), pe un volum de 1.075 de indivizi de 18 ani şi peste. Sondajul are o eroare maximă tolerată de plus/minus 3%, fiind reprezentativ pentru populaţia adultă, neinstituţionalizată din România.

Studiul face parte din programul de responsabilitate socială al IRES şi este autofinanţat.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *