Cresc amenzile de circulație! Clasele de sancțiuni

Cresc amenzile de circulație! Clasele de sancțiuni

Începând cu anul viitor, valoarea punctului de amendă va creşte la 165 de lei pentru sancţiunile rutiere. Codul Rutier actual prevedea, până la sfârşitul acestui an, că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie, acesta fiind îngheţată la 145 lei de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie se situa la 1.450 de lei.

Potrivit OUG nr. 115/2023privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1139 din 15 decembrie 2023, punctul de amendă va reprezenta, din 2024, doar 5% din salariul minim brut, nu 10%, ca în trecut.

În România există cinci clase de amendă, primele patru li se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice. Astfel, începând cu anul 2024, amenda maximă pentru persoane fizice (20 de puncte de penalizare) este de la 3.300 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice amenda maximă (100 de puncte de penalizare) este de 16.500 de lei, conform Mediafax.

CITEȘTE ȘI: Anunț important pentru abonații PPC Energie din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad şi Hunedoara

Clasele de sancţiuni sunt:

clasa I: 2/3 puncte-amendă;
clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;
clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *