Coronavirus, Scenariul 4: Cele mai dure măsuri luate în România în ultimii 30 de ani!

ordonanta militara

Guvernul României a anunțat duminică seară că a emis Ordonanța Militară 4, care prevede noi restricții. Documentul a fost elaborat înaintea intrării în scenariul 4 de coronavirus, când România ajunge la 2000 de cazuri confirmate.

Preţurile la utilităţi nu mai pot fi majorate

Odată cu publicarea prezentei Ordonațe în MO, prețurile la utilități publice, gaze, salubritate, carburanți, apa, electricitate nu mai pot fi majorate peste nivelul practicat pe 29 martie. Aceste prețuri pot doar să scadă.

Noi măsuri pentru persoanele peste 65 de ani

Persoanele vârstnice se pot deplasa pe toată perioada zilei, dar doar în scopuri medicale. Persoanele peste 65 de ani au voie în intervalul 20 – 21.00 pentru necesitățile animalelor de companie. Pentru aceasta nu este nevoie de declarație pe proprie răspundere.

Tot pentru persoanele în vârstă de 65 de ani am clarificat condițiile în care pot fi sprijinite de către operatorii economici care se ocupă cu vânzarea de produse alimentare sau de strictă necesitate, ca să faciliteze în intervalul 11 – 13 accesul acestor persoane în spațiile comerciale.

Noi restricţii de circulaţie

Interdicția privind circulației în grup nu mai mare de trei persoane se aplică exclusiv circulației pietonale.

Soluţii de dezinfectare în blocuri

Vor fi instalate soluții de dezinfectare la intrările în blocuri, anunță Marcel Vela.

Pentru persoanele care încalcă izolarea și carantina

Cei care sunt în izolare la domiciliu, identificați și verificați ca atare, dacă încalcă regulile izolării, intră direct în carantină cu condiția de a suporta toate cheltuielile care implică această carantinare. Cei care sunt în carantină și o încalcă vor intra și ei încă 14 zile în carantină, suportând cheltuielile.

Pentru transportatori

Conducătorii auto care intră în țară, un tonaj mai mare de 2,4T, au trei opțiuni să își protejeze familiile: angajatorul asigură loc unde să se izoleze până la cursă, fie se autoizolează cu familia, fie autoritățile pun la dispoziția acestora spații pentru a proteja familiile șoferilor, cu plata cheltuielilor.

Aceleași condiții se aplică și piloților de avioane și personalului navigant.

Raed Arafat:

„Am emis un ordin care stabilește anumite reguli privind internarea pacienilor care se prezintă la spital și la urgențe. Orice pacient poate fi suspectat de a fi Covid pozitiv, motiv pentru care personlul trebuie să se protejeze. Pacientul care are altă patologie se va interna în sptialul la care s-a prezentat sau la alt spital.

– Refuzul de internare al unui pacient cade sub incidența penală. Pacienții nu pot fi refuzați pe motiv că nu există confirmarea rezultatului testului.

– Al doilea ordin vizează detașarea personalului medical pe perioada stării de urgență. Personalul medical de specialitate, mediu sau auxiliar pot fi detașați sau delegați la alte unități cu deficit de personal. Personalul medical nu poate refuza detașarea sau delegarea pe perioada stării de urgență.

Ordinul era obligatoriu pentru pregătirea în cazul unei creșteri exponențiale a cazurilor

– Al treilea ordin este punerea în aplicare a decretului de instituire a stării de urgență privind coordonarea operațională a serviciilor de ambulanță. Se clarifică modul în care inspectoratele vor fi coordonatoare a serviciilor de ambulanță

– Ultimul ordin vizează realizarea unui spital de campanie, ca Roll 2, care va fi construit la Constanța – spitalul CPR, care a intrat în coordonarea Ministerului Apărării.”


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *