Copilăria eternă din amintiri

Copilăria eternă din amintiri

Copilăria eternă din amintiri. Reprezentanții Muzeului Național al Banatului au ales drept exponate ale lunii iunie, în ton cu recent sărbătorita Zi a Copilului, două rochițe vintage, pline de farmecul vârstelor fragede de acum câteva decenii.

”În stânga puteţi admira o rochie de fetiță din mătase de culoare crem, cu volănaș, realizată în 1962 de doamna Wachter, în Palatul Băile Neptun. A fost purtată de Ligia Jicman. În dreapta, e de văzut o rochie de adolescentă, din material satinat alb, cu motive vegetale colorate, croită în stil A, cu nasturi îmbrăcați în partea din față. Piesă realizată în România.

Ligia Letiția Jicman, maestră internațională de șah, a oferit în anul 2022 Muzeului Național al Banatului garderoba sa din anii ’60 -’80: rochii, bluze, sacouri, compleuri, textile și accesorii vestimentare, toate realizate în ateliere locale de croitorie sau în fabrici de profil din România socialistă. Această colecție vestimentară ilustrează activitatea industriei ușoare românești din timpul regimului comunist.

Rochia de mireasă a Ligiei Jicman, realizată în atelierul de creație al Fabricii Modatim din Timișoara, și costumul de mire al soțului său, Adrian Kalman Bach, datând din anul 1989, sunt piese de rezistență în această donație.

Născută în 1956, Ligia Letiția Jicman este de două ori campioană națională a României, membră a lotului național de junioare și al celui de senioare în perioada 1975 -2002. A câștigat turnee internaționale de șah și a publicat mai multe volume despre istoria acestui sport, cu accent asupra regiunii Banat.

Donația cuprinde și 47 de cupe sportive, realizate din ceramică, sticlă și metale, precum și două discuri de vinil Electrecord – Șahul Păcii / The Chess of Peace, cu imnul oficial al Campionatului Mondial de Șah pentru Copii, desfășurat la Timișoara în perioada 24 iulie – 7 august 1988. Muzica este compusă de Ilie Stepan.

Numărul impresionant de cupe sportive donate ilustrează nu doar istoria acestui sport al minții în vestul României, ci și activitatea Fabricii de Sticlă din Tomești în anii ’70–’90, prin comenzile speciale realizate pentru competiții județene, naționale și internaționale.”, au transmis cei de la MNaB.

CITEȘTE ȘI: George Enescu, în închiderea Stagiunii 2024/25 a Filarmonicii Banatul Timișoara


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *