„Copiii au nevoie de atenție, dragoste, comunicare”, spune prof. dr. Rodica Marinescu, directoarea Şcolii Gimnaziale nr. 16 „Take Ionescu” Timișoara

rodica marinescu dir. gen. 16

Fondată în anii ’60, în contextul creșterii numărului de locuitori ai orașului, ca urmare a industrializării, Școala Generală nr. 16 din Timișoara și-a păstrat bunul renume în rândul instituțiilor de învățământ din urbea de pe Bega, atât datorită dascălilor care au predat aici cât și absolvenților – posesori, peste ani, a unor cariere profesionale remarcabile.

Îi știu valoarea nu doar vechii timișoreni, „Gen. 16 din Tipografilor, în spate la Sălăjan, lângă Complexul Mic”- cum era atunci școala cunoscută, cât și noii locuitori ai urbei – care, an de an, își înscriu aici copiii.

Din martie 2018, Şcoala Gimnazială nr. 16 „Take Ionescu” este condusă de doamna Rodica Marinescu. Absolventă a Liceului Pedagogic și a Facultății de Hidrotehnică, secția de Ingineria Mediului, prof. dr. Rodica Marinescu este dascăl la Generală 16 de două decenii.

„Am venit aici în 1998 și până în 2016 am fost profesor pentru învățământul primar. Din 2016, predau educație tehnologică”.

CITEŞTE ŞI: Lovitură pentru toți pensionarii. Decizia luată de Parlament va crea multe nemulţumiri în rândul persoanelor vârstnice

– Sunteți absolventă a unei facultăți cu profil tehnic, dar ați preferat să urmați o carieră didactică- pentru care v-ați pregătit la liceu. Ați regretat vreun moment această decizie?

– Nici o clipă. Îmi plac copiii și m-am întors la catedră pentru că vreau să-i ajut, să-i înțeleg. Mi-am dorit dintotdeauna ca elevul să vină cu plăcere la școală, să nu i se pară o corvoadă.

Orice om, copil sau adult fiind, atunci când face un lucru cu plăcere, îl face mai bine.

– Ați fost, vreme de 18 ani, profesor pentru învățământul primar. Cum au evoluat generațiile de elevi?

CITEŞTE ŞI: Au dat 500 de dolari pe un depozit și au găsit 7,5 milioane de dolari. Ce s-a întâmplat

– Copiii au devenit mult mai agitați, trebuie, ca dascăl, să-ți dai mai mult silința să le captezi interesul și să-i ții atenți.

Devin astfel fără să aibă vreo vină și fără voia lor o oglindă a societății, pentru că viața noastră a tuturor a devenit mai agitată. În goana de zi cu zi, copleșiți nu o dată de tot felul de probleme, adulții uită de copii. Și ce greșeală fac!

Deoarece copiii au cel mai mult nevoie de părinți, în special de mamă. Au nevoie de atenție, de dragoste, comunicare.

De zâmbete, înțelegere. Bineînțeles, au nevoie și de activități, de gadgeturi.

Pot petrece zilnic o oră-două pe tabletă, pot fi înscriși la diverse activități, dar educația emoțională primează, și ea este oferită unui copil doar de părinți.

– Mai țineți legătura cu foștii dumneavoastră elevi?

– Cum să nu, și mă bucur mereu să aflu că au performat în domenii dintre cele mai diverse.

De altfel, ei sunt cei mai buni ambasadori ai activității noastre.

– Cum a reușit, în timp, Școala Generală nr. 16 să-și păstreze frumoasa carte de vizită?

– Prin seriozitatea dascălilor și prin faptul că nu am lăsat ștacheta jos, am menținut tot timpul un nivel ridicat de pregătire.

Încercăm mereu să-i ridicăm pe copii la acest nivel. Anul trecut, de exemplu, la evaluarea națională, toți elevii au promovat și au ajuns la licee bune.

– Aș încheia cu o rugăminte: cu siguranță părinții elevilor de acum vă cunosc, dar haideți să le spunem și timișorenilor care nu au legături directe cu școala dumneavoastră, dar și foștilor absolvenți. Cine este Rodica Marinescu, directoarea de la Gen. 16?

– O bănățeancă din Criciova, absolventă de liceu și facultate la Timișoara.

Sunt căsătorită și mamă a doi copii, o fiică elevă în clasa a XII-a la Liceul „Grigore Moisil”, și un băiat în clasa a IV-a, aici la școală.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *