Copiii alăptaţi la sân, mai puţin predispuşi la diabet

Copiii alăptaţi la sân, mai puţin predispuşi la diabet

Copiii alăptaţi la sân, mai puţin predispuşi la diabet.

Copiii alăptaţi la sân au şanse mai bune să nu fie subponderali, supraponderali sau să sufere de obezitate şi sunt mai puţin predispuşi la diabet pe parcursul vieţii, afirmă specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) cu prilejul Săptămâni Mondiale a Alimentaţiei la Sân, care este celebrată în fiecare an în perioada 1-7 august.

Potrivit INSP, în lume, aproximativ 44% dintre sugarii cu vârsta între 0 şi 6 luni sunt alăptaţi exclusiv la sân. Astfel, dacă toţi copiii cu vârsta între 0 şi 23 de luni ar fi alăptaţi optim, se estimează că în fiecare an ar putea fi salvate peste 820.000 de vieţi de copii cu vârsta sub cinci ani.

CITEȘTE ȘI: Prima săptămână din august are temperaturi caniculare; în a doua, scad cu 10 grade. Vremea în Banat

„Laptele matern este alimentul ideal pentru sugari. Este sigur, curat şi conţine anticorpi care ajută la protejarea împotriva multor boli care apar, mai ales în rândul copiilor”, susțin specialiștii INSP.

De asemenea, laptele matern oferă toată energia şi nutrienţii de care sugarul are nevoie în primele luni de viaţă şi continuă să asigure până la jumătate sau mai mult din nevoile nutriţionale ale copilului, în a doua jumătate a primului an şi până la o treime în timpul celui de-al doilea an de viaţă.

„Copiii alăptaţi la sân au şanse mai bune să nu fie subponderali, supraponderali sau să sufere de obezitate şi sunt mai puţin predispuşi la diabet, pe parcursul vieţii”, precizează specialiștii.

Potrivit acestora, alăptarea este unul dintre primii factori de protecţie durabilă a sănătăţii copilului, și îmbunătăţeşte coeficientul de inteligenţă şi gradul de şcolarizare.

Este recomandată iniţierea alăptării în prima oră de la naştere, alăptarea exclusivă până când copilul împlineşte șase luni şi continuarea alăptării, în paralel cu procesul de diversificare, până la vârsta de doi ani”, spun specialiștii.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *