Copacii șubrezi din Timişoara, un real pericol pentru pietoni și bicicliști (galerie foto)

Furtuna din luna septembrie a anului trecut, care a ucis cinci persoane din zona de vest a țării, a scos la iveală cât de periculoși pot fi arborii în condiții meteorologice extreme.

În Timișoara, nu mai puțin de 3.500 de copaci au fost distruși de vijelie, iar acestora li s-ar putea adăuga cu ușurință alții, care au fost doar șubreziți, dar care s-ar putea prăvăli peste pietoni sau bicicliști la primul vânt mai puternic.

Conducerea Primăriei Timișoara a promis că în locul arborilor distruși va planta alți 10.500, proporția fiind de unul la trei. Primele rezultate se pot observa pe strada Popa Șapcă, Bulevardul Antenei și strada Demetriade, unde au fost deja plantați peste 300 de puieți de castan cu flori roz și albe.

De asemenea, pe bulevardul C. D. Loga au fost plantați câteva sute de salcâmi albi, care îi vor înlocui pe cei bătrâni și uscați, pe care municipalitatea i-a tăiat în urmă cu două luni după ce a consultat specialiști de la Universitatea de Științe Agricole a Banatului.

Nu trebuie să moară oameni

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, consideră că „era normal să se taie copacii, nu trebuie să se aștepte să moara oameni. Am fost nemulțumit că nu s-au tăiat mult mai devreme, pentru că am fost cu cei de la Horticultura pe teren și am stabilit atunci că tot ce este periculos trebuie să fie tăiat. Pe de o parte, trebuie făcute plantări în aceste locuri, dar sunt și multe aliniamente care au lipsă de copaci”.

Municipalitatea se află în plină campanie de plantare de copaci, speciile cel mai des utilizate fiind salcâmul, prunul ornamental și magnolia.

Cu toate acestea, în oraș mai pot fi întâlnite străzi și piste pentru biciclete care au pe margini copaci ce pot pune în primejdie viața celor care trec pe sub ei. Zona centrală, intens circulată, are câteva astfel de probleme, unele fiind chiar pe bulevardul C. D. Loga.

La intersecția cu strada Rene Brasey, de exemplu, un copac s-a înclinat amenințător peste trotuar și pista de biciclete. Rădăcinile dau semne că ar putea ieși din pământ, dar, deocamdată, nimeni nu a luat măsuri.

O parte a salcâmilor bătrâni rămași se cam usucă, iar crengile lor negre nu vor mai fi niciodată cuprinse de verdele viu al frunzelor. În schimb, ar putea să se rupă la un vânt mai puternic și să producă pagube materiale și chiar pierderi de vieți omenești. În plus, nimeni nu se îngrijește ca ramurile să nu împiedice vizibilitatea spre indicatoarele rutiere și să nu apese cablurile aeriene.

Exemplare de arbori pe jumătate uscați mai pot fi întâlnite și pe Bulevardul Revoluției și pe alte străzi din Timișoara, cunoscute drept zone de promenadă.

Bineînțeles, în opoziție cu necesitatea eliminării arborilor uscați și primejdioși se află unele toaletări brutale aplicate de firmele de specialitate bieților copaci, din care nu mai rămân decât trunchiurile, măsura fiind, și aici, secretul unor acțiuni reușite.

Contactează autorul la: [email protected]


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Un raspuns la “Copacii șubrezi din Timişoara, un real pericol pentru pietoni și bicicliști (galerie foto)

Lasă un răspuns