Controale la sânge ale ITM Timiș privind munca în străinătate

Controale la sânge ale ITM Timiș privind munca în străinătate

Tot mai mulți români aleg să meargă pe alte meleaguri, în căutarea unui loc de muncă sezonier. Cele mai atrăgătoare țări sunt Germania, unde ai noștri merg la cules de legume și Austria, unde sunt cele mai tentante oferte pentru îngrijirea bătrânilor. Numărul celor care descind în aceste țări este tot mai mare, în ciuda pandemiei instalate la nivel mondial.

Nu înseamnă însă că datorită aceste situații, lucrurile au scăpat de sub control. Dimpotrivă, Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș a efectuat, recent, o campanie generată tocmai de startul perioadei de muncă sezonieră, în care s-a verificat punerea în aplicare a măsurilor și restricțiilor referitoare la igiena și dezinsecția spațiilor comune, punctele de oprire, procedurile și protocoalele aplicabile mijloacelor de transport a persoanelor, echipamentele, gradul de ocupare a mijloacelor de transport, regulile de conduită ale operatorilor implicați în transportul de persoane, precum și modul în care pasagerii au fost informați în scopul prevenirii contaminării.

Inspectorii ai verificat toate firmele timișene care plasează forță de muncă în străinătate, 54 la număr, dintre care doar 21 sunt active, rezultatele fiind surprinzătoare.

În multe cazuri, s-a constatat că nu s-a depus situația trimestrială, contractele de muncă nu aveau cuprinse toate elementele necesare, nu erau îndeplinite condițiile de autorizare, nu existau oferte ferme de lucru și nu exista personal calificat în domeniul relațiilor de muncă. Pentru toate aceste nereguli, s-au aplicat amenzi în cuantum de 34.000 de lei, precum și 14 avertismente.

”Oamenii trebuie să se documenteze foarte bine atunci când semnează astfel de contracte. Ele trebuie să fie clare și neapărat să existe asigurare medicală. Cel mai bine e să acceseze site-ul ITM Timiș, pentru că acolo vor găsi toate informațiile. ITM Timiș acționează în trei mari direcții, ele fiind obiectivul central al activității noastre: limitarea și stoparea răspândirii virusului SARS Cov2; depistarea persoanelor care lucrează fără forme legale; reducerea riscurilor de accidente cu urmări grave”, a declarat Pavel Kasai, inspector-șef al ITM Timiș.

Doritorii de muncă sezonieră trebuie să se asigure că vor lucra în baza unui contract în formă scrisă. Cei care aleg să lucreze în Germania prin intermediul unui agent de plasare din România, sunt rugați să se asigure de seriozitatea acestuia la ITM, pentru a vedea dacă este înregistrat.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Controale la sânge ale ITM Timiș privind munca în străinătate

  1. Dar cand un consilier local incaseaza si diurna pentru ca e consilier, cu toate ca este in alta tara sa „munceasca”, cum se incadreaza? Iar cand este ceva important sa semneze pentru primarie „sic”, atunci pune conditia: vine sa semneze numai daca i se „plateste” 1000 de euro. Si ii reuseste strategia!

  2. Institutia asta este o gluma,pina a verifica ei aspecte ale muncii in strainatate ar trebui sa se  axeze pe munca in tara sint atitea modalitati  prin care oamenii sint nedreptatiti incit ar avea front de lucru urias,aspecte care de ani de zile sint prezente,dau numai un exemplu,neplata orelor suplimentare,neacordarea sporurilor pentru munca in zilele de simbata si duminica,a altor zile libere legale,a sporurilor pentru munca de noapte,samd acesti  indivizi se fac ca muncesc,exista anunturi pe site urile de profil gen 240 de ore pe luna , minimul pe economie si nu de ieri ci de ani de zile,tupeul angajatorilor este maxim, dar acesti slujbasi la ,, stat,, in frunte cu cel din poza se pare ca au ochelari de cal ca nu le observa,si nu este numai unul ci o gramada,cum am spus,aceasta entitate este o gluma proasta.

Lasă un răspuns