Contractare peste plan a fondurilor europene în Regiunea Vest

Contractare peste plan a fondurilor europene în Regiunea Vest

Contractare peste plan a fondurilor europene în Regiunea Vest. Cu aproape o jumătate de miliard de euro s-a depășit în Regiunea Vest nivelul fondurilor disponibile spre contractare prin Programul Operațional Regional (Regio – POR).

De asemenea, suma totală contractată în regiune în ultimul exerciţiu financiar a ajuns la 1,12 miliarde euro, cu 75 la sută mai mare decât cea prevăzută inițial. Programul a generat sau urmează să genereze rezultate de care vor beneficia cele aproape două milioane de locuitori ai regiunii.

Un bilanț care include deja 115 unități de învățământ construite, reabilitate sau dotate și peste 30.000 de copii și tineri care vor beneficia de condiții de educație la standarde ridicate, 17 unități primiri urgențe și tot atâtea ambulatorii reabilitate și dotate, peste 10.000 de apartamente reabilitate termic, 660.000 de metri pătrați de spații verzi create sau modernizate, sprijin pentru peste 50.000 de persoane care trăiesc în zone urbane marginalizate, aproape 500 de IMM-uri finanțate și peste 1.700 de locuri de muncă generate.

Timișul, campion regional al absorbției de fonduri prin Regio-POR

La nivel de județe, în Timiș au fost contractate 340 de proiecte în valoare totală de 353 milioane de euro, Hunedoara are 260 de proiecte, în valoare de 326 milioane euro, Arad 161, totalizând 219 milioane de euro, iar Caraș-Severin 124, în sumă de 240 de milioane de euro. În plus, cele patru județe mai au în evaluare sau în faza de precontractare alte 50 de proiecte, în valoare totală de aproape 55 milioane euro, după cum precizează Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest.

”Pe lângă implementarea actualului Program Operațional Regional, care crește în importanță și în valorile care sunt decontate lună de lună, finalul de an 2021 a adus aprobarea ordonanței care stabilește definitiv descentralizarea Programului Operațional Regional la nivelul regiunilor de dezvoltare. Mai mult decât atât, s-a stabilit că agențiile vor fi implicate într-o mare parte a componentelor pe care PNRR le are în implementare, mai precis componentele pe care agenția le-a și derulat în trecut”, susține Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.

Alte 1,1 miliarde de euro pentru Vestul țării

Programul Operațional Regional 2021 – 2027, în care ADR Vest este autoritate de management și care debutează anul acesta, va aloca regiunii Vest 1,1 miliarde euro. El va urmări șapte priorități:
– o regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice;
– o regiune cu orașe Smart;
– o regiune cu orașe prietenoase cu mediul;
– o regiune cu mobilitate urbană sustenabilă;
– o regiune accesibilă;
– o regiune educată și atractivă;
– o regiune pentru cetățeni.

CITEŞTE ŞI: Curtea de Apel Bucureşti obligă Guvernul să țină cont, când va impune restricții, doar de testele COVID, nu de vaccinare

În ceea ce privește Planul Național de Redresare și Reziliență, Agenției pentru Dezvoltare Regională i se încredințează gestionarea investiției pentru categoriile de investiții din cadrul componentelor Sănătate, Reforme sociale și Educație. Pentru informaţii suplimentare, cei interesați pot contacta ADR Vest la nr. tel. 0256.491.923, sau prin e-mail: [email protected].


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *