Nu mai puțin de 18 timișoreni au avut parte de la începutul lunii de o experiență neplăcută după ce au făcut o plimbare prin zonele verzi ale Timișoarei și în împrejurimi: au fost înțepați de căpușe. ”Extragerea insectei se face la chirurgie, după care pacienții vin la Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumologie Victor Babeș pentru tratament profilactic”, a precizat medicul Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al unității sanitare timișorene.
Luna trecută, numărul celor mușcați de căpușe a trecut de 100. Potrivit specialiștilor, dacă la nivelul înțepăturii apare o erupție care, ulterior, se extinde la nivelul întregului corp, poate fi vorba de infectare cu Borrelia, punându-se diagnosticul de boală Lyme. Peste 95 la sută dintre cazurile sunt tratabile, iar cinci la sută se cronicizează dând artrite, miocardite sau neuroborelioză, caz în care șansele de vindecare scad la 50 la sută.
Căpușele stau ascunse în iarbă și pot ajunge foarte ușor pe piele. Așadar, o plimbare prin parc sau un picnic la iarbă verde se pot transforma în experiențe neplăcute. Medicii îi sfătuiesc pe oameni să aibă grijă atunci când aleg să meargă în astfel de locuri și să se protejeze.
Astfel, se recomandă purtarea de pantaloni lungi, îmbrăcăminte de culoare deschisă pentru a vedea insecta, încălțăminte fără decupaje și evitarea contactului cu animalele. Mai pot fi folosite și substanțele ce se aplică pe piele, prin pulverizare (spray) sau unguente, care prin mirosul lor îndepărtează insectele, inclusiv capușele.