Contabilă din Reșița, acuzată că și-a virat în cont peste 91.000 de euro din proiecte finanțate prin fonduri europene

Contabilă din Reșița, acuzată că și-a virat în cont peste 91.000 de euro din proiecte finanțate prin fonduri europene

Contabilă din Reșița, acuzată că și-a virat în cont peste 91.000 de euro din proiecte finanțate prin fonduri europene.

DNA Timișoara anchetează o contabilă de la Colegiul Tehnic Reșița, acuzată că ar fi deturnat peste 91.000 de euro din fonduri europene Erasmus+.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva unei contabile de la Colegiul Tehnic Reșița, județul Caraș-Severin, acuzată că ar fi deturnat sute de mii de lei din fonduri europene destinate finanțării unor proiecte educaționale.

Prejudiciu de 91.200 de euro

Inculpata este acuzată că, în perioada martie 2023 – aprilie 2025, a efectuat nu mai puțin de 85 de operațiuni bancare neautorizate, prin care a transferat sume de bani din conturile instituției de învățământ direct în conturile sale personale. Valoarea totală a prejudiciului estimat de anchetatori se ridică la 456.002 lei, echivalentul a aproximativ 91.200 de euro.

Potrivit procurorilor, banii proveneau din trei contracte de finanțare derulate prin programul Erasmus+, încheiate de Colegiul Tehnic Reșița cu parteneri din Croația și cu Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. Aceste proiecte vizau sprijinirea dezvoltării profesionale și educaționale a personalului din domeniile educație, formare și tineret, obiective profund afectate de presupusa deturnare a fondurilor.

Deși fondurile primite din partea Uniunii Europene erau strict destinate derulării activităților prevăzute în aceste proiecte, inculpata le-ar fi redirecționat ilegal către propriile conturi, în sume variind între 1.100 și 9.100 de lei per tranzacție.

În urma acuzațiilor formulate, procurorii au instituit măsura controlului judiciar față de inculpată pentru o perioadă de 60 de zile. În acest interval, ea are obligația de a nu părăsi teritoriul României fără acordul prealabil al anchetatorilor, de a nu comunica cu persoanele implicate în dosar și de a nu-și mai desfășura activitatea de contabil în cadrul Colegiului Tehnic Reșița, unde s-ar fi comis faptele.

Percheziții la colegiu și la domiciliul inculpatei

Tot în cadrul anchetei, la data de 21 mai 2025, au avut loc două percheziții – una la sediul instituției de învățământ și cealaltă la domiciliul inculpatei – realizate cu autorizarea instanței competente. Procurorii au beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin în desfășurarea acțiunii.

DNA subliniază că punerea în mișcare a acțiunii penale nu reprezintă o dovadă de vinovăție, ci o etapă procedurală destinată obținerii și administrării probelor necesare pentru clarificarea situației. Inculpata beneficiază, potrivit legii, de prezumția de nevinovăție până la o eventuală condamnare definitivă.

dcnews

CITEȘTE ȘI: Punct de trecere a frontierei, în zona comunei Uivar, deschis în acest weekend


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *