Consulul român din Afganistan, atins de un glonț al talibanilor. Evacuare dramatică, povestită de ministrul Aurescu

Ministrul Aurescu, despre evacuarea din Afganistan

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a povestit într-un interviu pentru G4Media cum s-a desfășurat evacuarea celor156 de colaboratori afgani. El a vorrbit despre „scene de un dramatism incredibil” și a dat exemplul consulului român, aflat la aeroport, care a fost salvat de vesta antiglonț de tirurile talibanilor, și despre un grup care a ratat intrarea pe aeroportul din Kabul, deși se afla la doar câțiva metri de una dintre porți.

CITEȘTE ȘI: Cum progresează lucrările la centura de sud a Timișoarei

„Am asistat direct, în timpul operațiunilor de repatriere, la scene de un dramatism incredibil, și de o parte și de alta a firului care a legat colegii din celula de criză din București de cei aflați pe teren și mai ales de cei pe care trebuia să-i salvăm”, a spus Aurescu.

El a povestit un episod petrecut în 20 august, când echipele românești au încercat să aducă pe aeroport un grup de 20 de persoane, colaboratori afgani și familile lor, printre care și copii.

„Am stat cu ei mai bine de 3 ore, ghidându-i prin Kabul și în jurul aeroportului, pentru a-i aduce în siguranță la una dintre porțile unde îi aștepta echipa românească din aeroport. A fost extrem de complicat: mulțimi enorme de afgani care încercau să intre în aeroport, puncte de control talibane controlate de diverse facțiuni, o situație de securitate care le putea pune în pericol sănătatea și viața în orice moment. I-am adus la una dintre porțile despre care știam, dar situația s-a schimbat brusc și acea poartă nu a mai putut fi folosită”, a sps Aurescu.

Citește mai mult AICI


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns