Constructorii au mizat degeaba pe lucrările publice, sectorul e tot în vrie. Piaţa timişoreană a construcţiilor, una dintre cele mai dinamice din ţară, a scăzut enorm, înregistrând abia circa o treime din volumul de lucrări din anul 2007

constructii

Din 2009 încoace, piaţa construcţiilor o duce rău, chiar dacă anul trecut s-a produs un uşor reviriment, mai bine zis o creştere cu zece procente a volumului valoric al activităţii, comparativ cu 2014.

Faptul nu i-a fericit, însă, pe constructori, deoarece marjele de profitabilitate au fost modeste, astfel că insolvenţele şi falimentele firmelor din branşă au continuat într-un ritm susţinut.

Anul în care ne aflăm a început destul de promiţător, întregistrându-se plusuri în primul trimestru, însă s-a reinstalat stagnarea.

Motivele ar fi mai multe, începând cu relansarea investiţională care s-a lăsat aşteptată degeaba, pe zona zona de infrastructură nu s-a întâmplat, de asemenea, nimic notabil, şi nici la alte categorii de investiţii publice – în ciuda anului electoral – n-a apărut un volum important.

În plus, constructorii acuză sincope consistente în asigurarea finanţării pentru proiectele aflate în derulare, dar şi incapacitatea autorităţilor de a promova lucrări de investiţii în parteneriat public-privat. Şi drumarii au primit o lovitură la care chiar nu se aşteptau, fiind vorba despre o reorientare strategică a Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi, care a început să facă proiectare şi lucrări în regie proprie.

Scădere semnificativă în capitala Banatului

Piaţa timişoreană a construcţiilor, una dintre cele mai dinamice din ţară până acum şapte-opt ani, a scăzut enorm, înregistrând abia circa o treime din volumul de lucrări din anul 2007, când s-a consemnat un vârf. În primele nouă luni ale acestui an, numărul autorizaţiilor de construire emise de municipalitate a fost cu aproape 200 mai redus decât în aceeaşi perioadă din 2015. Mai precis, s-au emis în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 1.262 de autorizaţii, în timp ce în acelaşi interval calendaristic din anul precedent se eliberaseră 1.441.

Reparaţii, demolări şi alte intervenţii

Avem, în schimb, o creştere uşoară a numărului de certificate de urbanism, o mică parte dintre ele având în vedere, însă, solicitări ulterioare de autorizaţii de construire, majoritatea fiind pentru reparaţii, demolări şi alte intervenţii. Astfel, în primele nouă luni ale acestui an, Primăria Timişoara a eliberat 4.011 certificate de urbanism, în timp ce în aceeaşi perioadă din 2015 emisese 3.892.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Constructorii au mizat degeaba pe lucrările publice, sectorul e tot în vrie. Piaţa timişoreană a construcţiilor, una dintre cele mai dinamice din ţară, a scăzut enorm, înregistrând abia circa o treime din volumul de lucrări din anul 2007

  1. Renasterea Banateana daca vreti stiri cu adevarat de interes social mergeti va rog la Spitalul Judetean si vedeti acolo nereguli si greva a medicilor atat impotriva conducerei cat si a statului si mai rau nepasare fata de pacientii ? ALOOO mai face cineva ceva in tara asta char trebuie sa moara oamenii in spitale din vina noastra ca pacienti cat si din vina lor !!! infectii peste tot lipsa de personal ore peste ore neplatite atata pacienti cat si angajati sunt scarbiti de sistemul total dezinteresat de poporul sau .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *