Consiliul Local Timişoara, un circ cu administratori de bloc

Consiliul Local Timisoara 3

PNL şi PSD au finalizat listele candidaţilor pentru Consiliul Local Timişoara. Prelungirea suspansului nu a fost generată, cum era de dorit, de o infuzie de personalităţi care nu-şi mai găsesc locul într-un top al elitelor, ci de jocuri politice interne, simpatii personale şi, îndeosebi, supunere faţă de lideri.

Cel puţin acest ultim aspect a fost criteriul determinant la PNL Timiş, unde lista abundă de persoane discrete, cunoscute nici măcar în cadru restrâns, fără a mai vorbi de publicul larg.

Se observă, pe de o parte, criza profundă de personalităţi care să se implice politic, iar pe de alta, promovarea cu obstinaţie a celor care nu ies din cuvântul şefului, majoritatea fiind tineri care nu reprezintă o ameninţare imediată pentru liderul suprem. Din această abordare, a rezultat o listă care nu spune absolut nimic, cu persoane obscure, cu notorietate nulă.

Dacă, dintr-o greşeală, s-ar confunda buletinele electorale de la Timişoara cu cele de la Vaslui sau Slatina, alegătorii din urbea de pe Bega nici nu şi-ar da seama de greşeala administrativă. A auzit timişoreanul din Calea Lipovei, Calea Şagului, Ronaţ sau Plopi de Adrian Lulciuc, Daniela Mariş, Lorenzo Barabas, Robert Kristoff, Lucian Căldăraru, Ciprian Mihok, Alin Sârbu, Ciprian Orhei, Lavinia Hogea, Clarisa Rădulescu sau Claudiu Dragomir?

Oricare dintre aceştia ar putea figura şi pe un tabel al administratorilor de bloc sau al instalatorilor autorizaţi şi nimeni nu şi-ar da seama de confuzie. Or, se presupune că în forul de conducere locală ar trebui să se regăsească oamenii de vază ai oraşului, persoane apreciate şi cunoscute publicului larg, care să ia cele mai bune decizii.

Unde sunt profesorii universitari, medicii de anvergură şi avocaţii de succes? Unde s-au ascuns oamenii de afaceri cu greutate pe care un partid liberal îi reprezintă? Fireşte că ei există în Timişoara, dar nu îndeplinesc principalul criteriu care domină PNL Timiş în acest moment: să nu cârtească în faţa liderului suprem, Nicolae Robu. Aşa s-a ajuns la lista administratorilor de bloc.

De cealaltă parte, la PSD, lucrurile stau, cumva, altfel. Nu e chiar o listă de lipit pe perete, dar diferă, totuşi, de ceea ce avem la PNL. Regăsim trei medici cunoscuţi, directorul unui liceu de top, directorul aeroportului, o avocată, nume care dau o oarecare consistenţă listei. Lipseşte, totuşi, elementul spectaculos, care ar putea trezi acea obligatorie emoţie care îndeamnă electoratul la vot.

De asemenea, e ciudată şi plasarea pe un loc eligibil a regizorului Ioan Ardeal Ieremia, pretins reprezentant al societăţii civile (!?). Strategia pare bizară, dar ea are o explicaţie: dacă medicii, directorii şi avocaţii se vor strădui să le dea timişorenilor pâine, Ieremia va fi responsabil cu circul. Un spectacol asigurat.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *