Consiliul Județean Timiș ascunde sub preș problema transportului elevilor

Consiliul Județean Timiș ascunde sub preș problema transportului elevilor

Consiliul Județean Timiș ascunde sub preș problema transportului elevilor.

România are una dintre cele mai mari rate de abandon școlar din Uniunea Europeană. Anual, circa 30.000 de copii din România părăsesc școala, preponderent din cauza sărăciei. Unul dintre factorii care cântăresc substanțial în decizia de a abandona școala este transportul pentru elevi.

Problema transportului școlar e un lucru știut de ani buni, însă autoritățile statului nu par preocupate să o rezolve. Rezumând, fie nu sunt suficienți operatori de transport pentru rutele solicitate, fie nu se decontează întotdeauna abonamentul elevilor.

CITEȘTE ȘI: Scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit” a fost deja montată în Piața Unirii

La două luni de la începerea anului școlar, în peste 70% dintre județe, elevii care nu locuiesc în localitățile în care sunt școlarizați plătesc transportul către școală, deși legea prevede ca acesta să fie gratuit.

Județul Timiș nu face excepție. Peste 9.000 de elevi din Timiș, potrivit datelor furnizate de inspectoratul școlar, sunt navetiști. Pe banii părinților, pentru cei care își permit sau cât își mai permit. Consiliul Județean Timiș trebuia să stabilească o listă cu transportatorii eligibili, dar și o sumă forfetară pentru ca deplasarea elevilor navetiști să poată fi decontată.

În virtutea tradiționalelor moravuri ale stufosului aparat birocratic, de a plimba vorba dintr-un birou în altul, așteptând aprobarea unui șef, șefuleț sau directoraș de compartiment, sau fiind încă incomplet reveniți după minivacanța patriotică de 1 Decembrie, reprezentanții CJT nu au știut ce să ne răspundă cu privire la acest subiect.

De altfel, învățământul, în general vorbind, nu e o miză atât de mare pentru autorități, începând de la Ministerul Educației, care se bâlbâie în nenumărate acte normative tardive și incoerent concepute, lăsând transportul elevilor, ca multe alte aspecte ce vizează zona educației, în sarcina autorităților județene și locale: V-am dat o lege, spălați-vă pe cap cu ea!

 

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *