Consiliul European discută dacă vor fi introduse certificate de vaccinare în Uniunea Europeană

vaccinare

Președintele Charles Michel va prezida joi o videoconferință a membrilor Consiliului European, la care vor discuta despre coordonarea răspunsului la pandemia de COVID-19, inclusiv despre oportunitatea introducerii unei certificări a vaccinării în cadrul Uniunii Europene.

În invitația pe care a transmis-o membrilor Consiliului European, Charles Michel a scris că ratele de infectare în întreaga Europă și apariția unor variante noi, mai contagioase, ale virusului „necesită prudență maximă” și că accelerarea vaccinării în întreaga UE „este prioritatea absolută”.

„Perspectiva vaccinărilor este încurajatoare, dar trebuie să ne menținem vigilența și să ne continuăm abordarea în materie de testare și depistare, permițând, în același timp, deplasările transfrontaliere în cadrul UE. Pentru a asigura o mai bună coordonare, aș dori să facem schimb de bune practici cu privire la măsurile luate în statele membre și să discutăm despre perspectivele pentru următoarele săptămâni”, a scris președintele Consiliului European.

Campaniile de vaccinare deschid, totodată, și dezbaterea privind certificarea.

„Vom discuta despre oportunitatea unei abordări comune în materie de certificare, precum și, dacă este cazul, despre circumstanțele în care ar putea fi utilizate certificatele”, a spus Charles Michel.

La reuniune, Comisia Europeană va prezenta situația actuală în ceea ce privește punerea la dispoziție a vaccinurilor și modalitățile de asigurare a viitoarelor creșteri ale producției și a accesului echitabil la vaccinuri.

Reuniunea Consiliului European va începe la ora 18.00, în regim de videoconferință.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut, pe 12 ianuarie, crearea unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19 valabil la nivelul întregii UE pentru a ajuta la relansarea călătoriilor transfrontaliere devastate de pandemia de coronavirus.

Comisia Europeană este favorabilă ideii unui certificat de vaccinare împotriva noului coronavirus care să fie „reciproc recunoscut”, a anunţat preşedinta sa, Ursula von der Leyen, într-un interviu acordat mai multor media portugheze înainte de vizita sa la Lisabona, de vinerea trecută.

„Este un imperativ medical să avem un certificat de vaccinare. Din acest motiv mă bucur de iniţiativa premierului grec (Kyriakos Mitsotakis – n.r.) pentru obţinerea unui certificat de vaccinare recunoscut reciproc”, a declarat ea. „Dacă asta oferă prioritate sau acces la anumite bunuri, aceasta este o decizie politică şi juridică ce trebuie discutată la nivel european”, a adăugat ea, în contextul în care cei 27 vor organiza un nou summit dedicat coordonării în contextul crizei sanitare.

 

g4media


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Consiliul European discută dacă vor fi introduse certificate de vaccinare în Uniunea Europeană

  1. Da, va fi mai rau decat in fosta epoca zisa comunista din tarile est-europene, pentru ca acum va fi in toate tarile europene !
    Egalitate de sansa !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *