Consiliile PENALE ale României. HARTA completă a liderilor locali condamnaţi sau anchetaţi de DNA

harta coruptie

Coruptia generalizata a facut ca zeci de primari si presedinti de consilii judetene sa-si incheie mandatul inainte de termen, dupa gratii.
24 de sefi de consilii judetene – adica peste jumatate din numarul total – au fost condamnati, sau anchetati de DNA ori au fost declarati incompatibili sau in conflict de interese. Situatia este la fel de grava si in cazul primarilor de municipii si sectoare ale Capitalei: unul din trei are probleme cu legea.

Dupa anchetele DNA sau ANI, numerosi sefi de consilii judetene au fost suspendati din functie sau chiar si-au pierdut mandatul. Cei mai multi dintre ei, 14, vin din randul PSD.
Adrian Duicu, de la Mehedinti, Gheorghe Bunea Stancu de la Braila si Constantin Nicolescu, seful Consiliului Judetean Arges, si-au pierdut deja mandatele. Primul este cercetat pentru fapte de coruptie, in timp ce Bunea, Stancu si Nicolescu isi executa pedepsele cu inchisoare stabilite definitiv de judecatori.

Tot pentru coruptie, alti trei presedinti de Consilii Judetene de la PSD au fost suspendati din functie: Nicusor Constantinescu de la Constanta, seful Consiliului Judetean Buzau Cristinel Bagiu si Mircea Cozma de la Prahova.
Un alt lider de judet, Silvian Ciuperca de la Ialomita, a fost suspendat din functie in momentul in care a fost arestat preventiv intr-un dosar de coruptie, insa ulterior a revenit la conducerea institutiei.

Probleme mari cu legea au alti sapte social-democrati, sefi de consilii judetene. Titu Bojin de la Timis este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu, la fel Ion Prioteasa de la Dolj si Catalin Nechifor de la Suceava. Tot pentru fapte de coruptie sunt cercetati si Ioan Cindrea de la Sibiu, Ion Calinoiu de la Gorj, Adrian Tutuianu de la Dambovita si Paul Stanescu de la Olt.
Nici sefii de consilii judetene cu carnet de membru PNL nu au scapat de acuzatiile de coruptie. Noua dintre ei trebuie sa dea socoteala in instanta pentru modul in care au cheltuit banii comunitatii care i-a ales. Trei dintre acestia – Horea Uioreanu de la Cluj, Florin Turcanu de la Botosani si Mircea Molot de la Hunedoara – au ramas deja fara mandat.

Alti trei – Cristian Adomnitei de la Iasi, Aristotel Cancescu de la Brasov si Nicolae Iotzcu de la Arad – au fost suspendati din functie prin ordin de prefect pentru ca sunt urmariti penal pentru fapte grave de coruptie.

De asemenea, si presedintele Consiliului Judetean Harghita, udemeristul Csaba Borbely este acuzat de abuz in serviciu, dar se afla in functie.
Nici in cazul primarilor certati cu legea situatia nu este mai buna. Din totalul celor 110 edili de municipii – inclusiv cei sapte primari din Capitala – 40 au dosare penale pe motiv de coruptie. La acest capitol, topul este condus de liberali, cu 20 de primari penali, pe locul al doilea fiind PSD-ul cu 14 edili certati cu legea. De la liberali, cel mai cunoscut primar suspendat din functie este cel de la Sectorul 1 – Andrei Chiliman.

La PSD, numele primarilor care si-au pierdut functiile in urma anchetelor DNA sunt mult mai sonore: Radu Mazare de la Constanta sau Iulian Badescu de la Ploiesti. De asemenea, Gheorghe Nichita de la Iasi si Tudor Pendiuc de la Pitesti au fost suspendati din functie.

Lista primarilor cu probleme este completata de independentul Marian Vanghelie, care a condus sectorul 5, fost lider PSD, cercetat pentru coruptie.

stirileprotv.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *