Conferință internațională organizată de UPT pe tema culturii dezvoltării urbane verzi durabile

Conferință internațională organizată de UPT pe tema culturii dezvoltării urbane verzi durabile

Conferință internațională organizată de UPT pe tema culturii dezvoltării urbane verzi durabile.

Unul dintre multiplele proiecte pe care UPT le implementeză în 2023 este „Gândește verde. Cultura dezvoltării urbane durabile”, coordonat de dr. ing. Rareș Hălbac-Cotoară-Zamfir, în colaborare cu două instituţii din Norvegia – Norwegian Institute of Bioeconomy Research (NIBIO), respectiv College of Green Development (HGUt).

În cadrul proiectului, ce reunește o serie de activități dezvoltate de instituțiile partenere, inclusiv prin schimburi de experiență, la Universitatea Politehnica Timișoara a avut loc, recent, o conferință internațională pe tema provocărilor tehnice, sociale și de mediu a dezvoltării ecologice urbane.

Invitații – reprezentanți ai unor instituții din România și Norvegia-, au prezentat soluții de utilizare eficientă a resurselor  mediului înconjurător, adoptarea de practici sustenabile, reducerea inundațiilor, modalități prin care cultura spațiilor verzi și promovarea valorilor de mediu pot contribui la dezvoltarea orașelor verzi, în contextul unei dezvoltări accelerate a tehnologiei și a tot ceea ce presupune aceasta.

CITEȘTE ȘI: Zilele satului Sacoșu Mare

Politicile de promovare a mediului încep cu educarea tinerilor în această direcție. În acest sens, au fost invitați reprezentanți ai Școlii Gimnaziale nr. 19 ”Avram Iancu” din Timișoara, respectiv directorul unității de învățământ, Camelia Circu (prezentă, la începutul acestui an, într-o vizită de lucru în instituțiile partenere din Norvegia) și profesorul de limba engleză Erika Manea, pentru a împărtăși auditoriului o parte din rezultatele unui proiect internațional educațional implementat de școală, privind schimbările climatice. Erika Manea a vorbit despre experiențele pe care elevii din România le-au avut de-a lungul vizitelor efectuate în țările partenere – Spania, Italia și Turcia, prin activitățile comune derulate de aceștia privind protejarea mediului înconjurător. ”Avem nevoie de experiență, nu doar de teorie”, a fost concluzia expunerii centrate pe dezvoltarea interesului tinerilor spre cultura dezvoltării urbane verzi durabile.

Invitat în cadrul conferinței a fost și viceprimarul Timișoarei, Cosmin Tabără. ”Trebuie să fim pregătiți pentru schimbările climatice, printr-o bună colaborare cu specialiștii din domeniu. Timișoara are avantajul că beneficiază de Pădurea Verde. Ideea mea este de a uni Pădurea Verde cu Pădurea Bistra printr-o perdea forestieră care să protejeze orașul, dar trebuie să ne gândim și ce facem cu deșeurile din construcții, depozitate în zona metropolitană. Am o propunere – de a construi un loc specific pentru depozitarea acestor reziduri, iar pe deasupra se poate construi un parc ce poate fi împădurit”, a spus Cosmin Tabără.

Inventatorul Remi Rădulescu, președintele Asociației Inventatorilor din Banat, prezent, de asemenea, la eveniment, a atras atenția asupra costurilor ce implică realizarea de echipamente specifice: ”Din tinerețe, am investit în proiecte ce privesc mediul și clima. Trebuie să fim atenți în realizarea echipamentelor de protecție, geotermale, eoline etc. Costă foarte mult”, a afirmat Remi Rădulescu, punctând, totodată, faptul că, din datele pe care le deține, ”5,6 miliarde de oameni nu sunt preocupați de încălzirea globală și poluare. Ar fi bine ca astfel de conferințe să fie ținute și în alte țări”.

În cadrul conferinței, au mai luat cuvântul profesori și reprezentanți ai Universității Transilvania din Brașov, Universității Reykjavik, College of Green Development (Norvegia), NIBIO (Institutul de cercetare în bioeconomie din Norvegia), cadre didactice ale Universității Politehnica din Timișoara,

Președintele Asociației Culturale ”Salvați Patrimoniul Timișoarei”, Ilie Sîrbu, implicat în cadrul acestui proiect, a fost, de asemenea, prezent la eveniment.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Conferință internațională organizată de UPT pe tema culturii dezvoltării urbane verzi durabile

  1. Acum înțeleg DE CE mi-ați CENZURAT comentariul meu de ieri la adresa agendei globaliste așa-zis cli(s)matice suprapusă peste transportul în comună din Timișoara. Pentru că se pregătea articolul de azi, scris de ACEEAȘI autoare. Nimic neprevăzut, doar propagandă globalistă jegoasă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *