Concursuri naționale pentru elevi, organizate de Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul UVT

Concursuri naționale pentru elevi, organizate de Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul UVT

Concursuri naționale pentru elevi, organizate de Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul UVT.

Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul UVT organizează, și în acest an, o serie de concursuri naționale dedicate elevilor.

”De-a cuvintele și LITerele” este concursul de limba și literatura română, având ca temă ”Umor și umori în discursul public și literar al secolului XXI”. Se adresează elevilor de liceu, din clasele IX-XII, iar lucrările pot trata teme legate de comunicare, trenduri lingvistice actuale, normă, uz, literatură și maniera în care aceasta „textualizează” tema propriu-zisă, stilistică și creativitate literară.

Eseurile pot fi elaborate individual sau în echipe de până la trei coautori. Recomandarea organizatorilor este ca elevii participanți să lucreze sub coordonarea unui profesor de limba și literatura română. Înscrierea candidaților se realizează prin trimiterea lucrărilor, în intervalul 1 aprilie – 15 iunie 2022, pe adresele de e-mail: [email protected] și emina.capalnasan@e-uvt, urmând ca rezultatele să fie afișate pe 11 iulie pe site-ul litere.uvt.ro și pe pagina de Facebook a facultății (https://www.facebook.com/uvt.litere).

CITEȘTE ȘI: Arbitrul Ovidiu Hațegan, operat de urgență la Timișoara după un infarct

” Deutsche Sprache und Kultur” – este un alt concurs care se adresează elevilor de liceu (din clasele IX-XII), cunoscători ai limbii germane, având ca tematică ”Das Fremde in der deutschen Kultur”. Concursul cuprinde două secțiuni: una dedicată elevilor care studiază limba germană ca limbă străină și una pentru cei care o studiază ca limbă maternă.

Lucrările vor fi redactate în limba germană și vor fi trimise până la data de 15.05 pe adresa: [email protected]. Lucrările pot trata teme legate de literatura din spațiul cultural german, punându-se accentul pe texte literare în care apar reprezentări ale conceptelor de fremd, Fremdsein, Fremdheit, Anderssein/ Andersartigkeit, Entfremdung, respectiv teme legate de cultură și civilizație (minorități, imaginea Celuilalt, diferență, alteritate, prejudecăți, stereotipuri, stigmă, integrare, interculturalitate). Rezultatele concursului vor fi publicate pe 15 iunie, pe pagina web a facultății – https://litere.uvt.ro/.

De asemenea, pentru elevii din clasele IX-XII, va exista și un concurs de limbă, literatură și cultură rusă – „Россия: язык и культура” -, organizat pe două secțiuni: pentru elevii care nu studiază limba rusă, respectiv pentru elevii care studiază limba rusă ca limbă maternă, ca prima sau a doua limbă străină. Prin urmare, în funcție de nivelul de competență lingvistică, lucrările pot fi redactate în limba rusă sau în limba română. Eseurile pot trata o temă legată de limba, literatura sau cultura și civilizația rusă.

Concursuri naționale: data limită este 15 mai

Pentru acest concurs, data limită până la care pot fi transmise lucrările este 15 mai. Înscrierea candidaților la concurs se realizează prin completarea unui formular de înscriere, care se poate descărca de pe pagina https://litere.uvt.ro/educatie/preuniversitar/ și se trimite, împreună cu lucrarea, prin e-mail la adresa: [email protected]; [email protected]. Rezultatele vor fi afișate pe 15 iunie,  pe site-ul facultății (http://www.litere.uvt.ro).

Concursul național de limbi și culturi clasice pentru elevi „Ecaterina Andreicaˮ se adresează elevilor din clasele VII-XII, având două secțiuni.

La prima secțiune – traduceri din latină/elină ȋn limba romȃnă – participanții pot fi elevi de liceu. Cerinţa acestei secțiuni constă în elaborarea unei lucrări academice, care să conţină traducerea şi comentariul unui fragment vergilian sau homeric (10 – 20 de versuri), la alegere. Pentru cea de-a doua secțiune – Eneida vergiliană în transpunere artistică – participanţii pot fi elevi de liceu sau de gimnaziu. Aceștia vor realiza videoclipuri (2-4 min.), cu numere artistice inspirate din Eneida vergiliană. Materialele pot fi rodul unui efort individual sau de echipă (cu maximum trei membri). Elevii de la ambele secțiuni pot fi coordonaţi (dacă e cazul) de un profesor de limba latină sau greacă. Înscrierea candidaților la concurs se realizează prin completarea unui formular de participare, care se poate descărca de pe pagina https://litere.uvt.ro/educatie/preuniversitar/ și se trimite, împreună cu lucrarea, prin e-mail, la adresa: [email protected] până la data de 1 mai. Afișarea rezultatelor va avea loc pe 31.05.

Istoria va avea, de asemenea, o secțiune dedicată în cadrul acestei serii de concursuri. ”Constantin Daicoviciu” se numește concursul destinat elevilor de liceu, pasionați de istorie. Tema propusă de organizatori este ”România de la regat la republică populară”, pe baza căreia candidații vor avea de realizat eseuri, individual sau în echipe de până la trei coautori, urmărind mai multe subiecte descrise în regulamentul concursului de pe pagina https://litere.uvt.ro/wp-content/uploads/Regulament_Istorie_Daicoviciu_2022.pdf. Înscrierea candidaților la concurs se realizează prin trimiterea lucrărilor pe adresele instituționale: [email protected], [email protected], [email protected], până pe 15 iunie. Rezultatele vor fi afișate în 11 iulie, pe pagina facultății și pe pagina de Facebook a instituției.

”Japan, the Cool and I” este concursul destinat elevilor din clasele XI-XII-a (din România și din alte țări din Europa), pasionați de cultura japoneză. Elevii trebuie să dețină cunoștințe de limbă engleză la nivel minim B2. Probele vor cuprinde două secțiuni: o parte de creație, având mai multe opțiuni care pot fi consultate pe link-ul https://litere.uvt.ro/wp-content/uploads/Regulament-Japan-2022.pdf, și un eseu tematic, care va fi realizat după ce participanții vor avea de parcurs fie un videoclip, un text literar japonez sau un citat dintr-un autor sau gânditor japonez, după regulile stabilite de organizatori, anunțate pe pagina de web dedicată. Desfășurarea acestui concurs va fi în format hibrid (online și față în față). Înscrierea participanților va avea loc între 1-5 octombrie, probele urmând a fi susținute în intervalul 6.10.2022 – 15.01.2023.

În cadrul celor șase concursuri, vor fi acordate premii și mențiuni, elevii participanți primind diplome și atestate de participare. Câştigătorii premiilor I-III participanți la primele cinci concursuri menționate mai sus beneficiază de gratuitate la înscrierea la procesul de admitere la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie. Totodată, deținătorilor premiilor I-III li se va recunoaște, la cerere, media 10 drept medie de admitere la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie, la programele de studii universitare de licență care au în structura lor limba și literatura română, limba germană, limba rusă, limba și literatura latină și istorie în sesiunea de admitere din anul 2022 (dacă sunt elevi în clasa a XII-a), respectiv în sesiunea de admitere din anul 2023 (dacă sunt elevi în clasa a XI-a), în funcție de concursul în cadrul căruia s-au remarcat. În ceea ce-i privește pe câştigătorii premiilor I-III care au participat la concursul ”Japan, the Cool and I”, aceștia vor beneficia, de asemenea, de gratuitate la înscrierea la procesul de admitere la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, precum și de posibilitatea de a participa în regim de audit, timp de 1 semestru la două cursuri, la alegere, organizate de Facultatea de Litere, Istorie și Teologie.

Informații detaliate privind regulamentul concursului, redactarea lucrărilor, bibliografia, precum și alte date legate de structura competițiilor pot fi accesate de pe link-ul https://litere.uvt.ro/educatie/preuniversitar/.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *