Concursul pentru șefia Spitalului Județean Clinic de Urgență Timișoara s-a anulat a doua oară în șapte luni

spital 11

Fapt mai puțin obișnuit, concursul pentru ocuparea funcției de manager al Spitalului Județean Clinic de Urgență Timișoara (SCJUT) a fost anulat pentru a doua oară în șapte luni!

Anul trecut, în toamnă, consiliul de administrație s-a prins abia după ce a fixat data concursului, în noiembrie, că managerul în funcție, Marius Craina, își termina mandatul de-abia în 17 decembrie, iar postul se putea scoate la concurs doar după ce devenea vacant…

E greu de înțeles o asemenea brambureală, dar, cum se spune, ca la noi, la nimeni… Ca atare, din 17 decembrie 2017, Marius Craina asigură interimatul pe postul de manager, până la următorul concurs.
Doar că acum, în iunie, concursul cu pricina s-a anulat din nou!

abonamente iulie

Pentru că anunțul de anulare postat pe site-ul spitalului era unul eliptic, care nu comunica motivul acestei decizii luate de Consiliul de Administrație al SCJUT, am solicitat lămuriri purtătorului de cuvânt al unității sanitare. Acesta ne-a redirecționat către Ministerul Sănătății, de unde am primit următorul răspuns: “În ceea ce privește organizarea concursului pentru ocuparea funcției de manager de la sfârșitul lunii iunie 2018, vă informăm că, în perioada în care trebuia să se desfășoare concursul, președintele comisiei de concurs a fost desemnat să facă parte din delegația care a reprezentat România la Consiliul <Ocuparea forței de muncă, politici sociale, sănătate și protecia consumatorului> – EPSCO, secțiunea sănătate, care s-a desfășurat în Luxemburg”. Așadar, conform regulamentului, absența președintelui comisiei de concurs a determinat anularea acestuia. Nu-i nimic, poate a treia oară va fi cu noroc…

Curioși fiind să aflăm numele persoanelor care și-au depus dosarele în vederea participării la concurs, am solicitat acest lucru purtătorului de cuvânt al spitalului, însă răspunsul a fost următorul: “Ca urmare a anulării concursului SCJUT nu poate divulga în acest moment numele candidaților pe acest post. Conform calendarului de desfășurare a concursului, prima etapă, eliminatorie, constă în verificarea îndeplinirii de către candidați a condițiilor stabilite în anunțul de concurs pe care-l găsiți și pe site-ul spitalului, www.hosptm.ro, Numele candidaților ar fi trebuit să fie publice pe site-ul unității sanitare în data de 21.06.2018, după finalizarea primei etape”.

Cu alte cuvinte, dacă nu se mai ține concursul, spitalul nu poate divulga numele candidaților, le ține la secret! E cel puțin stranie această secretomanie, în condițiile în care nu am solicitat nici CNP-ul candidaților, nici adresa sau numărul de telefon, ci doar numele persoanelor care își doresc să conducă Spitalul Județean Timișoara.

Din informațiile noastre, este vorba despre doi candidați, unul fiind chiar actualul manager interimar, Marius Craina, iar al doilea, un fost angajat al unității sanitare.

Culmea este că, la rândul său, întrebat dacă numele persoanelor care și-au depus dosarele de înscriere la acest concurs sunt secrete, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății ne-a declarat: “Ministerul Sănătății nu este implicat în organizarea acestor concursuri. Toate datele sunt deținute de organizatori și sunt date publice”.

Ajunși din nou la purtătorul de cuvânt al SCJUT, am aflat că organizatorul concursului nu este conducerea executivă a spitalului – de altfel, nici nu se putea astfel, din moment ce actualul manager este și candidat -, ci consiliul de administrație al SCJUT, alcătuit inclusiv din angajați ai Ministerului Sănătății.

Fiindcă această alergare în jurul cozii devenea neproductivă, am lăsat-o baltă, însă impresia noastră este că această secretomanie poate alimenta foarte ușor diverse teorii ale conspirației. Cum ar fi aceea conform căreia, dacă se înscrie vreun personaj indezirabil (din diverse motive) la concurs, găsim motive și anulăm concursul…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Concursul pentru șefia Spitalului Județean Clinic de Urgență Timișoara s-a anulat a doua oară în șapte luni

  1. Exista un contracandidat: Mădălina Sauca, fosta jurista a spitalului județean. E lesne de inteles, interfața cui este, dacă verificați perioada in care a deservit cu rigurozitate și conștiinciozitate unitatea sanitara. Nu cred ca exista termen de comparație între cei doi, cu tot respectul pentru doamna in cauza.

    1. Dacă va referiți la Dr Ionac, s-a scris mult in presa, despre stilul de lucru al dânsului. Dar nici cu Dr Craina nu suntem mai prejos, doar că el știe să fie mai discret în primirea „atențiilor” de la firmele contractoare de servicii pe acolo și de muls bani de la stat. Nu cred că mai există vreo speranță pentru a avea în conducere oameni cu coloana vertebrală, pur și simplu sperăm să fie pus acolo „răul mai mic”.

  2. Asta cu “raul mai mic” este in sângele poporului roman. Nu exista rău mai mic sau rău mai mare! Exista bine și rău, bun sau rău etc. Gândirea este absolut neproductiva! Referitor la celelalte aspecte, gen “atentii”, va îndemn cu toată tăria și speranța sa apelați la organele abilitate. Altfel, speranțele, vorba dvs, mor din fașa. Și rămâneti, iarasi, la paradigma românească și… tot fără coloana vertebrală: toți fura, noi vedem, zicem ca știm totul, dar când e sa facem ceva concret, ne dam înapoi și uitam totul. Si uite așa, bârfa răzbește! Haideți, curaj…

    1. Pai cam aveți dreptate. Sunt totuși și multe nuanțe de gri aici. Dar credeti-mă că este relativ ușor de verificat, iar cei care forțează aceste atenții, forțează și la cei care ar trebui să ancheteze aceste lucruri. Deci nu cred că voi rezolva ceva cu organele abilitate. In schimb, cred că sunt mai multe șanse în presă, mă gândesc foarte serios să vă urmez sfatul. Lucrez in sistem și de aici se văd foarte multe lucruri. De exemplu, mașina pe care o conduce dl Craina a aparținut unui om de afaceri abonat la lucrările cu statul, inclusiv pe la Județean. Având în vedere doar cât costă întreținerea unei astfel de mașini și câte lucrări au fost date către această firmă, trageți singuri concluziile.
      Dar cred că cel mai bine este să vă urmez sfatul și să am curaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *