În comuna cu tineri plecaţi pe capete dincolo, unii fac o brânză bună acasă

Ovidiu Ciurescu

De la 19 ani s-a apucat de oierit, cu doar zece animale. Era proaspăt absolvent al Liceului agricol şi tehnician veterinar cu patalama la mână. Încetul cu încetul, umblând prin comuna de baştină, Bârna, cu probleme de serviciu, Ovidiu Ciurescu a cumpărat tot mai multe oi, mai ales de la bătrânii care nu mai puteau să şi le îngrijească.

Când a venit vorba de subvenţiii din fonduri europene, a tras tare să-şi mărească efectivul la peste 50 de capete, altfel nu putea primi această formă de ajutor. Astăzi este unul dintre cei mai răsăriţi fermieri din comună, având în jur de 200 de oi, şi plănuieşte să nu se oprească aici. Are 31 de ani şi, chiar dacă nu ştie ce-i ăla timp liber, vrea mai mult.

Muncă aproape non-stop

Foarte mulţi tineri din Bârna şi din satele aparţinătoare au luat calea străinătăţii, pentru un ban mai consistent. Ofertele de locuri de muncă sunt foarte puţine în zonă. Ovidiu Ciurescu a ales să rămână şi să-şi facă o afacere proprie. Nu i-a fost uşor, pentru că e orfan de ambii părinţi încă de când avea trei ani. Dar nu s-a speriat de muncă, găsind chiar răgazul să-şi vadă atât de creşterea oiţelor, cât şi de meseria sa.

Reuşeşte să acopere, ca tehnician veterinar, două comune, Bârna şi Traian Vuia. „Mă trezesc în fiecare zi la ora 4,30 şi mă apuc, împreună cu soţia, de mulsul oilor. Pe la ora şase terminăm, după care soţia se apucă de făcut brânză. O brânză bună, doar din lapte de oaie, naturală şi ecologică. După ce scot oile la câmp, plec prin sate, să fac tratamentele animalelor. După-amiaza, pe la patru, mă întorc să mulg din nou oile. Apoi, iarăşi plec să-mi fac meseria de tehnician veterinar. Uneori am treabă la zece sau la unsprezece noaptea. Dacă trebuie să vaccinez o vacă, de exemplu, o dată la 24 de ore, nu am ce face, indiferent de ceasul la care m-a chemat omul. Adesea sunt şi urgenţe, sunt chemat pe la trei dimineaţa. Sau, dacă am muls jumătate din oi şi sunt solicitat de cineva, plec imediat”, ne relatează tânărul tehnician veterinar şi cioban.

E greu de găsit oameni

Ovidiu Ciurescu susţine că ar dori să îşi mărească efectivul până la vreo 300 de capete. Se plânge, totuşi, că sunt foarte greu de găsit oameni destoinici pentru a se ocupa de oi. Ne spune că îl ajută un bătrân din sat, pentru o simbrie, mâncare şi ţigări.

branzaPrincipalul său ajutor este soţia sa, Luxiţa. Au doi copii, o fetiţă de patru ani şi un băieţel de numai opt luni. Nu prea au timp să stea cu brânza prin pieţe, pentru a obţine un preţ bun, aşa că o vând la poartă, mult mai ieftin faţă de „scorul” pe care l-ar obţine la târg. De fapt, nici nu stăm mult la poveşti, căci ne-a avertizat încă de la început că nu are mult răgaz. Trebuie să plece să adape oile. O face cu o cisternă, pe care o transportă cu cocia remorcată la un tractor. Şi la ora respectivă încă nu ştie când i se va încheia programul de lucru, căci e şi cioban cu afacere proprie, şi tehnician veterinar pe două comune.

În plus, s-a înhămat şi la chestiuni edilitare, obţinând recent, din partea cetăţenilor comunei, un mandat de consilier local. Ovidiu Ciurescu le poate duce pe toate fără probleme, ba chiar are ambiţia să se dezvolte în continuare. Şi nu l-a bătut niciodată gândul să plece la muncă peste hotare. Poţi reuşi şi acasă dacă ştii şi vrei cu adevărat.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “În comuna cu tineri plecaţi pe capete dincolo, unii fac o brânză bună acasă

  1. Impresionant … Se pare că , în Bârna și Traian Vuia , sunt mai multe animale decât în zona Sibiului ! Cam înflorită , povestea asta …

  2. Afirmația ca poți reuși și acasă dacă știi și vrei e cam deplasata. Fiecare om caută să aibă un trai mai bun. Cum și unde o face, e treaba lui. Nu sta pe banii voștri, celor care îi judecați pe cei din străinătate. Și faptul ca te mulțumești sa trăiești cu strictul necesar nu e ceva de care sa fii mândru. Alții își doresc mai mult, nu doar sa muncească 18 ore pe zi, zilnic

  3. Are insa un avantaj care ii da siguranță angajat public acoperit de toate avantajele care decurg din aceasta ,alocație,concediu medical,șomaj,pensie …

  4. Bravooo Ovidiu toată stima boss așa toți tineri au de învățat din lecția ta de viață sănătate și succes în continuare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *