Comisiile de Buget-Finanţe au aprobat bugetele SRI, SIE, SPP şi STS. Bugetul ICR, suplimentat cu 500.000 de lei pentru „Anul Brâncuşi”

buget

Comisiile reunite de buget au adoptat, sâmbătă, fără amendamente, bugetele SRI, SIE, SPP şi STS, precum şi pe cel al Curţii de Conturi, instituţiile anunţând, în cea mai mare parte, că banii alocaţi sunt suficienţi pentru buna funcţionare pe parcursul anului 2016. Bugetul ICR a fost suplimentat cu 500.000 de lei pentru „Anul Brâncuşi”, după ce solicitaseră 3,8 milioane de lei.

13:40- Bugetul SRR, adoptat în unanimitate. Miculescu: Va fi cel mai bun an din istoria Radioului

Bugetul Societăţii Române de Radiodifuziune a fost adoptat, sâmbătă, în Comisiile reunite de buget în unanimitate, fără amendamente, preşedintele SRR, Ovidiu Miculescu, afirmând că 2016 va fi „cel mai bun an” din istoria Radioului public.

Ovidiu Miculescu a precizat că banii alocaţi de Guvern pentru 2016 sunt suficienţi, fiind mulţumit de buget, iar astfel vor putea fi derulate toate proiectele pe care SRR le are planificate pentru anul viitor. Bugetul a fost adoptat în unanimitate.
Societatea Română de Radiodifuziune va avea, anul viitor, un buget de aproape 193 de milioane de lei, în scădere cu 1,48% faţă de anul precedent. Cu toate acestea, Miculescu nu a cerut bani în plus pentru instituţia sa. „”2016 va fi cel mai bun an din istoria Radiului public”, a declarat acesta.

Comisiile de buget-finanţe au adoptat şi bugetul CNA, fără amendamente, în valoare de 11,3 milioane de lei, urmând ca, în jurul orei 15, să fie discutat şi bugetul Societăţii Române de Televiziune (SRTv).

Un alt buget adoptat în unanimitate a fost cel al Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, care primeşte de la Guvern 10,7 milioane de lei. Bugetul este în scădere cu peste 24% faţă de anul în curs, însă directorul instituţiei a precizat că numărul contestaţiilor depuse în 2015 aproape că s-a înjumătăţit faţă de anii trecuţi, în timp ce sumele recuperate au rămas la nivel similar. Deputatul PNL Vasile Horga a spus, însă, că acesta nu este un motiv de mândrie pentru instituţie, având în vedere normele adoptate de Guvernul Ponta, care presupuneau reţinerea unei garanţii în cazul respingerii unei contestaţii, ceea ce făcea firmele să nu mai dorească să depună astfel de contestaţii.

Comisiile de buget au adoptat şi bugetul Comitetului Economic şi Social, fără amendamente, în valoare de 8,5 milioane de lei – dublu faţă de anul în curs.

UPDATE 12:48 – Bugetul ICR, suplimentat

Bugetul Institutului Cultural Român a fost aprobat, sâmbătă, de Comisiile de buget, fiind suplimentat cu 500.000 de lei exclusiv pentru organizarea unor evenimente cu ocazia „Anului Brâncuşi”, după ce instituţia solicitase 3,8 milioane de lei pentru cheltuieli generale, însă aleşii s-au opus.

Vicepreşedintele ICR care a participat la dezbateri a solicitat sume suplimentare, afirmând că bugetul de 36,6 milioane de lei este insuficient şi, deşi acesta a crescut în ultimii ani, a rămas sub nivelul din 2012, când instituţia beneficiase de aproximativ 40 de milioane de lei. Membrii Comisiei de buget-finanţe s-au opus acestor alocări, întrebând reprezentantul ICR cum are de gând să cheltuiască aceşti bani, dar şi ce proiecte generale ale. Nemulţumiţi de răspunsurile primite, parlamentarii nu au vrut să suplimenteze bugetul.

În urma unor dezbateri îndelungate, Comisia a acceptat o suplimentare de numai 500.000 de lei, bani care vor trebui folosiţi exclusiv pentru evenimente organizate cu ocazia „Anului Brâncuşi”. Aceşti bani vor fi luaţi din fondurile pentru bunuri şi servicii ale Ministerului de Finanţe, cu acordul ministrului Anca Dragu. Ea a atras însă atenţia asupra unor deficienţe în funcţionarea instituţiei, care a primit bani în plus în 2015, dar nu a reuşit să îi cheltuiască.

Bugetul ICR a fost aprobat, cu acest amendament, în unanimitate. De menţionat că, începând de anul viitor, se aplică legii potrivit căreia data de 19 februarie este Ziua Brâncuşi, sărbătoare naţională. Legea promulgată recent de preşedinte a fost iniţiată ca o „reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea” lui Constantin Brâncuşi de către statul român, în timpul regimului comunist.

Bugetele SRI, SIE, SPP şi STS

SRI şi SIE vor primi bani în plus, potrivit proiectului de buget. SRI va avea în 2016 un buget de 1,85 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 20% faţă de anul trecut. Astfel, bugetele acestor instituţii au trecut de Comisiile de buget în forma propusă de Ministerul de Finanţe.

Cea mai mare creştere se înregistrează la capitolul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, unde se vor aloca 36,5 milioane de lei, în condiţiile în care, în 2015, suma alocată contribuţiei interne pentru astfel de proiecte a fost de numai 152.000 de lei.

Cheltuielile de personal ale SRI rămân, în mare măsură, aceleaşi ca în 2015, în schimb vor fi reduse fondurile la capitolul cheltuieli de capital, cu 15%, precum şi pentru alte cheltuieli şi programe interne.

Pe de altă parte, Serviciul de Informaţii Externe beneficiază de o creştere a alocărilor cu 7% faţă de 2015, bugetul ajungând acum la 272,5 milioane de lei. SIE va avea bugetul majorat cu aproximativ 4% pentru cheltuieli de personal şi tot atâţia bani pentru bunuri şi servicii ca anul trecut. Se înregistrează şi o creştere cu circa 25% pentru cheltuielile de capital, însă proiectul de buget pe 2016 nu specifică şi destinaţia exactă a acestor sume.
Serviciul de Protecţie şi Pază va pierde, în 2016, aproximativ 3% din buget, potrivit proiectului iniţiat de guvern. Astfel, anul viitor, SPP va avea un buget de 163,8 milioane de lei, tăieri fiind aplicate la capitolul cheltuieli de personal şi la cel privind cheltuielile de capital.

Cu toate acestea, SPP va primi, în 2016, de 8 ori mai mulţi bani pentru reînnoirea parcului auto. Astfel, în proiectul de buget sunt alocate 8,6 milioane de lei pentru „maşini, echipamente şi mijloace de transport”, în condiţiile în care, anul trecut, Serviciul a avut un buget de numai 900.000 de lei la acest capitol.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) va avea bugetul diminuat cel mai drastic, fiind înregistrată o scădere cu aproximativ 37%. Cu toate acestea, bugetul pentru 2016 este comparabil cu cel alocat iniţial în 2015, având în vedere că şi STS a beneficiat, în cursul anului, de rectificări pozitive. Astfel, în 2016, STS va avea un buget de 274 de milioane de lei, fiind reduse fondurile pentru bunuri şi servicii cu 22% şi la cheltuielile de capital, cu aproape 60%. Vor fi alocaţi astfel mai puţini bani pentru construcţii, chirii şi parcul auto.

Pe de altă parte, comisiile de buget au aprobat, în unanimitate, şi bugetul Curţii de Conturi, fără a aduce amendamente. Curtea de Conturi va beneficia, în 2016, de un buget de 286,5 milioane de lei, în creştere cu 18% faţă de anul în curs. Şeful instituţiei, Nicolae Văcăroiu, a spus că banii sunt suficienţi, însă speră că va mai primi fonduri şi la rectificarea bugetară, în special pentru noul sediu al Curţii de Conturi, mai ales că instituţia sa aduce foarte mulţi bani la bugetul de stat.
Bugetul Secretariatului pentru luptătorii anti-comunişti, modificat pentru a-şi achiziţiona maşini

Bugetul Secretariatului de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist a fost aprobat, sâmbătă, de Comisiile pentru buget, fiind decise transferuri de sume în interiorul instituţiei pentru ca aceasta să îşi poată cumpăra maşini şi programe informatice.

Astfel, bugetul instituţiei a fost stabilit de Ministerul de Finanţe la 3,1 milioane de lei, însă reprezentanţii Secretariatului s-au plâns că nu au suficienţi bani pentru a cumpăra maşini noi, precum şi o serie de programe informatice necesare desfăşurării activităţii.

Comisiile de buget-finanţe nu au fost de acord cu suplimentarea bugetului, însă au decis să mărească sumele alocate cheltuielilor de capital prin transferuri de la capitolul de bunuri şi servicii din cadrul aceluiaşi buget. Instituţia avea, iniţial, alocată suma de 40.000 de lei pentru astfel de cheltuieli, însă Comisia a decis să transfere alte 104.000 de lei pentru achiziţiile solicitate de Secretariat.

Bugetul total al instituţiei rămâne, astfel, la acelaşi nivel.

Parlamentarii din comisii au mai aprobat, fără amendamente, şi bugetul Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS). Acesta se ridică la suma de 10,7 milioane de lei.

Comisiile de buget-finanţe au adoptat şi bugetul Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, tot fără amendamente, acesta ridicându-se la suma 5,5 milioane de lei, în scădere cu 60% faţă de anul în curs. Parlamentarii au atras atenţia asupra acestei diminuări, însă reprezentantul Consiliului a afirmat că şi discriminarea în România este în scădere, iar bugetul le este suficient.

Un alt buget adoptat sâmbătă a fost cel al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, adoptând un amendament, propus de instituţie, în valoare de un milion de lei. Aceşti bani urmează să fie folosiţi pentru înfiinţarea unui departament video al Agenţiei, care ar trebui să funcţioneze de la începutul anului viitor. Salariul mediu în cadrul acestui departament urmează să fie de aproximativ 4500 de lei. Bugetul total al AGERPRES, aşa cum a fost el propus de către Ministerul de Finanţe, se ridică la suma de 22,1 milioane de lei, în creştere cu 16,5% faţă de anul în curs.

mediafax.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns