Comisia Europeană. Salariile unor angajați vor fi indexate cu rata inflaţiei, contrar sfaturilor pe care instituția le dă guvernelor europene

Comisia Europeană. Salariile unor angajați vor fi indexate cu rata inflaţiei, contrar sfaturilor pe care instituția le dă guvernelor europene

Comisia Europeană. Salariile unor angajați vor fi indexate cu rata inflaţiei, contrar sfaturilor pe care instituția le dă guvernelor europene.

Angajații Comisiei din Belgia și Luxemburg, inclusiv membrii Colegiului comisarilor, au primit o creștere salarială de 2,4 % în iunie, aplicată retroactiv din ianuarie, a confirmat Comisia, scrie publicația Politico.

Creșterea totală a costurilor cu forța de muncă a Comisiei se ridică la 95 de milioane de euro pentru 2022, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.

Ajustarea afectează, de asemenea, deducerile plătite de funcționari înapoi în bugetul UE, ceea ce aduce efectul bugetar net la 78 de milioane de euro, a adăugat purtătorul de cuvânt.

CITEȘTE ȘI: Puncte de prim ajutor în zilele caniculare. Unde vor fi deschise în Timiș

Purtătorul de cuvânt a descris acest lucru ca fiind un „calcul automat, fără nicio discreție politică”, scrie G4Media.ro.

Singura problemă e că astfel de creșteri salariale sunt contrare sfaturilor pe care Comisia Europeană le-a dat guvernelor și partenerilor sociali.

Executivul european se opune de mult timp așa-numitei indexări automate a salariilor în funcție de inflație, pe motiv că acest lucru declanșează spirale de prețuri salariale și împinge inflația și mai sus, potrivit Politico.

Multe state membre ale UE au renunțat la această practică după anii 1970, când a fost marcată de stagflație, doar Belgia și Luxemburg continuând să o aplice.

„Un element important pentru ca inflația să nu se înrădăcineze este evitarea spiralelor salariale ale prețurilor și, în consecință, există, de asemenea, o responsabilitate substanțială a partenerilor sociali de a găsi echilibrul corect”, a declarat chiar luna trecută vicepreședintele executiv al Comisiei, Valdis Dombrovskis, citat de Politico.

În conformitate cu normele UE privind personalul, salariile sunt ajustate anual pentru a ține seama de modificările costului vieții. Dar acest lucru se poate întâmpla de două ori pe an și se poate aplica retroactiv dacă inflația a crescut peste 3% în perioada de referință, ceea ce s-a întâmplat între iulie și decembrie 2021, când inflația în Belgia și Luxemburg a fost în medie de 3,5%.

stiripesurse


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *