Colterm, pe muchie de insolvență

colterm 1 1

După ce au aprobat, la începutul săptămânii, un grafic de plăți aferente contractului de achiziție a certificatelor de gaze cu efect de seră, încheiat de Colterm SA cu Termoficarea Oradea SA, consilierii locali timișoreni au fost readuși, ieri, la primărie pentru o ședință „de îndată”.

Motivul a fost corectarea deciziei anterioare, pentru a mulțumi compania orădeană, în așa fel încât aceasta să fie sigură că, dacă se va întâmpla ceva nefericit cu Colterm, municipalitatea timișoreană va acoperi plățile.

Cu conturile blocate

Conform raportului de specialitate întocmit de funcționarii primăriei, Colterm SA avea obligația de a achiziționa certificate aferente emisiilor de bioxid de carbon verificate. „În cazul nerespectării termenului de conformare, la suma necesară achiziționării acestora, se mai adaugă o amendă de 100 de euro pentru fiecare certificat de emisii nepredat, la cursul leu-euro valabil la 1 mai 2018. În cazul nepredării în totalitate a cantității de 248.000 de certificate, amenda ar înregistra o valoare de circa 24,8 milioane de euro (115,6 milioane de lei la un curs de 4,66lei/euro). colterm 2 1

În vederea conformării, Colterm a transmis cereri de ofertă pentru împrumutul de certificate CO2, conform prevederilor legale (cu livrarea certificatelor până în data de 26.04.2018, plata finală a certificatelor urmând a se face până cel mai devreme la 1.09.2018).

În cererile de ofertă, transmise mai multor potențiali ofertanți, Colterm, neputând oferi garanții bancare și având conturile blocate, a oferit ca și garanții sumele de încasat de la bugetul local, reprezentând contractul de concesiune al Colterm și contractul de reparații a avariilor la patrimoniului municipiului Timișoara. S-a estimat că facturile pe care le va emite Colterm în cursul acestui an vor fi în valoare de șapte-opt milioane lei către municipiul Timișoara. Până la ora-limită de transmitere a ofertelor, a fost înregistrată una singură, din partea firmei Termoficarea Oradea.

Aceasta a fost dispusă să transfere în conturile Colterm 216.000 de certificate, la un cost total de 3.447.360 de euro (16.064.698 de lei, la un curs de 4,66 lei/euro)”. Ofertantul a solicitat următoarele: plata în rate egale, până la data de 15 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de 15.09.2018 și constituirea unui depozit de 6.000.000 de lei, într-un cont de garanții la dispoziția ofertantului. Oferta își va produce efectele doar sub condiția acoperirii integrale a resurselor financiare de către Municipiul Timișoara. Zis și făcut, consilierii locali au adoptat o astfel de hotărâre.

Consilierii locali și-au pus obrazul și… votul

În debutul ședinței de ieri, primarul Nicolae Robu a explicat de ce i-a rechemat pe aleși. „Noi am aprobat la ședința trecută achiziționarea certificatelor verzi. Cei de la Oradea nu au fost mulțumiți de conținutul hotărârii de consiliu local și ne-au cerut ca și condiție pentru materializarea tranzacției să venim cu unele precizări.

Graficul plăților va fi inclus în hotărâre, iar acestea se vor face în cinci rate egale, ultima fiind în 11.09.2018 și având valoarea de 689.472 de lei. De asemenea, s-a cerut garantarea din partea consiliului local că în ipoteza – extrem de puțin probabilă – că la Colterm s-ar ajunge la o blocare de conturi, primăria va vira banii pe care oricum trebuia să-i dea acestei companii.

Nu este vorba de alți bani, noi oricum trebuie să achităm către Colterm subvenția, acoperirea pierderilor induse și majorarea de capital. Doar dăm niște garanții către partenerii de tranzacție. Conturile Colterm tocmai au fost deblocate. Am ieșit cu greu, dar cu bine din perioada de iarnă.

Consumul de gaz metan va fi din ce în ce mai mic până când vom trece pe cărbune în această perioadă, iar cheltuielile cu combustibilul vor fi mult-mult mai mici decât iarna”, a dat asigurări primarul.

Nu-i încălzește plusul…

Consilierii de la PSD, prin vocea lui Dan Idolu, au solicitat garanții că plățile se vor face ritmic și că li se vor prezenta ordinele de plată și extrasele bancare aferente.

Tot Dan Idolu a cerut o reuniune a AGA de la Colterm (adică întreg consiliul local, dar într-o ședință care nu este publică), în care să fie prezentat stadiul de implementare a planului de eficientizare întocmit de compania Deloitte, aprobat de consilierii locali în martie anul trecut. Nicolae Robu a explicat, din nou, că există penalități foarte mari la datoriile istorice ale companiei, care nu vor putea fi suportate. Altminteri, Colterm este pe „un ușor plus în fiecare an”.

„Acest plus nu ne încălzește. Ar fi bine ca societatea să ne prezinte situația activelor care ar putea fi vândute. Vrem să știm dacă există active cu valoarea actualizată de un expert ANEVAR, cu ajutorul cărora Colterm ar putea să scape de datorii”, a mai solicitat Dan Idolu. În afară de lista de active, la viitoarea adunare generală a acționarilor se va mai prezenta și o listă a furnizorilor care ar putea cere insolvența Colterm. Oricum, întrunirea va avea loc departe de urechile curioșilor, dar situația companiei locale de termoficare nu este nici pe departe una roză, dacă ne gândim doar la ideile exprimate ieri: conturi blocate, vindere de active, posibili solicitanți de insolvență…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Colterm, pe muchie de insolvență

  1. Am observat ca ,COLTERM a schimbat conductele prin unele cartiere traversand stradute, parcari si trotuare si nu au mai turnat covorul asfaltic si asta din toamna trecuta. Lucrarile de mantuiala produc neplaceri traficului de masini ,unde mai pui ca la trecerea acestora se ridica nori de praf. D-nul primar Robu ar trebui sa i-a masuri prin COLTERM sa aduca la forma initiala ,trotuarele, strazile si parcarile care au fost brazdate de santuri de catre COLTERM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *