Colterm bate recordul la avarii, deși administrația USR susține că a investit 32 de milioane de euro în rețele noi

Defecțiune tehnică la rețeaua primară de termoficare. Colterm întrerupe furnizarea apei calde și a încălzirii

Colterm bate recordul la avarii, deși administrația USR susține că a investit 32 de milioane de euro în rețele noi

În ultimele 48 de ore, adică începând de vineri, 24 ianuarie 2025, societatea de termoficare a Primăriei Timișoara, Colterm, a înregistrat cel mai mare număr de avarii din ultimii trei ani și jumătate.

Au fost întrerupte atât furnizarea căldurii, cât și a apei calde. 70 de angajați au avut de reparat țevile de transport, fiind afectate sute de branșamente, mai ales din partea de sud a orașului. Însă și alte cartiere au fost afectate, iar situația a revenit, parțial, la normalitate, de abia duminică, 26 ianuarie 2025.

Este greu de înțeles cu s-a ajuns la această situație, dacă luăm în considerare laudele viceprimarului Ruben Lațcău, cel care poate fi trezit din somn la ora 3 dimineața, dacă este vreo problemă de termie, conform propriilor declarații.

Pe 15 octombrie 2024, Lațcău făcea următorul anunț:

“Cu o finanțare record de 50 de milioane de euro, pe care am câștigat-o, magistrala care pleacă de la CET Sud și care distribuie agent termic în tot orașul va fi reabilitată.

Înlocuim țevile vechi și îngropăm rețeaua aeriană pe care o vedem în sudul orașului. Aici se înregistrează cele mai mari pierderi din rețea și cele mai mari costuri de exploatare și mentenanță.

Investiția de 50 de milioane de euro include reabilitarea a 13 km de rețele termice primare și lucrări la infrastructura conexă. E parte a unui ambițios program de modernizare a sistemului vechi și ineficient, care, ani de zile, a generat pierderi uriașe de agent termic, dar și de sume de bani.

Anul trecut, am finalizat înlocuirea a 29 de kilometri de rețea secundară și primară și modernizarea a 25 de puncte termice din oraș.

În paralel, am făcut pași importanți pentru un proiect strategic – încălzirea orașului cu energie geotermală. După 2 ani de discuții cu mai multe companii, vom încheia un parteneriat cu OMV Petrom, fără costuri de la bugetul local.”

Culmea este că povestea reabilitării este o temă cu care același viceprimar făcea paradă încă din ianuarie 2023.

“Aplicăm pentru o finanțare de 73 de milioane de lei ca să modernizăm încă 4 km de de conducte magistrale de termoficare la Timișoara. Este prima oară când Primăria aplică pentru această linie de finanțare, înființată acum câțiva ani de guvern.

Este al doilea proiect de modernizare a rețelei de încălzire pe care îl pornim în acest mandat. La al treilea proiect am contractat serviciile de proiectare (faza SF).

Prin aceste trei proiecte vom reabilita peste 60 de km de rețea de încălzire, din care aproape 30km sunt gata. Nu există soluții magice pentru a rezolva această problemă. Există doar investiții.

Anual pierdem sute de mii de metri cubi de apă fierbinte. Acum, reducem pierderile semnificativ și punem la punct infrastructura de bază din Timișoara.

Vecinii noștri europeni fac asta de câteva decenii – își modernizează sistemele centralizate de încălzire. Sistemul nostru trebuie eficientizat, ori asta nu se poate face decât prin investiții masive. Și ca să protejăm bugetul orașului, aplicăm pentru finanțări europene sau finanțări de la bugetul de stat”, declara, la acel moment, Ruben Lațcău.

Screenshot latcau

Cu obiectivele neîndeplinite în 2023, anul electoral 2024 a fost perfect pentru a continua să explice timișorenilor cum funcționează termia în Timișoara, pe bani mulți și cu precizie de ceas elvețian.

De aceea, cu anticipare încă din august 2023, viceprimarul agent termic avea să spună ce se va întâmpla în 2024.

“La sfârșitul anului viitor Calea Șagului va intra în șantier, va fi înlocuită toată gospodăria subterană și va fi refăcut tot bulevardul de la mall până în centru, pe Splaiul Vladimirescu.

Același proces masiv de reabilitare a avut loc și este în curs de finalizare pe Cetății, Vidrighin sau Bogdăneștilor.

Aceeași nevoie urgentă de înlocuire a infrastructurii și același pericol de a vedea străzile cum cedează a fost și pe Aradului, Torontalului, Bărnuțiu, Ripensia sau restul străzilor pe care am intervenit.

Acesta este motivul pentru lucrările ample de schimbare de conducte, care ne încearcă nervii și răbdarea de la început de 2021, sunt nu doar necesare, ci obligatorii.

Anul acesta finalizăm 30 de km de înlocuire de conducte de termoficare, 170 mil lei, și continuăm înlocuirea rețelelor de apă-canal, 150 mil lei. Știu că aceste lucrări nu strâng aplauze, dar sunt obligatorii.

Investim în viitorul Timișoarei rânduind gospodăria subterană și utilitățile orașului”, posta, pe Facebook, vicele Lațcău.

La finele lunii mai 2023, Primăria Timișoara anunța că a început lucrările la ultimul kilometru de conducte ale Colterm din cei 29 planificați.

latcau colterm

Ruben Lațcău spunea că sunt în faza finală a uneia dintre cele mai mari investiții în reabilitarea infrastructurii de bază a orașului.

Dintre punctele termice, pentru 14 au fost recepționate lucrările, iar pentru celelalte 11 au fost demarate procedurile în vederea efectuării recepției la terminarea lucrărilor.

De la începutul lunii mai 2023 au fost reluate lucrările la rețeaua primară, odată cu oprirea furnizării agentului termic către populație din perioada rece.

Aceasta este cea de-a II-a etapă a proiectului de retehnologizare a sistemului centralizat de termoficare, în cadrul căreia a fost prevăzută reabilitarea a 29 de kilometri de rețea.

Reabilitarea rețelelor de termoficare s-a desfășurat în mai multe zone ale orașului: centrală, Bucovina, Torontalului, Aradului, P-ța Romanilor – P-ța Aurel Vlaicu – Baba Dochia, Telegrafului – Dorobanților, Steaua, Calea Șagului, Mureș – Musicescu, Traian Vuia- Mureș-Miloia, Odobescu, P-ța Crucii – P-ța Bălcescu.

Prin retehnologizare, conductele vechi de termoficare au fost înlocuite cu conducte noi, preizolate, pentru un sistem eficient, cu pierderi minime și emisii poluante mai mici.

De asemenea, în programul de retehnologizare au mai fost incluse lucrări de înlocuire a vanelor și racordurilor de pe traseul magistralelor de termoficare, realizarea unui sistem de monitorizare a stării izolației conductelor, construirea de cămine pe rețele secundare, astfel încât, în caz de avarii, să nu fie afectate toate blocurile alimentate la același punct termic.

Teoretic, odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare din această etapă, se reduc pierderile în rețea, crește viteza de depistare și precizia localizării avariilor, se elimină mai mult de jumătate din avariile înregistrate pe rețelele secundare și se reduc costurile de întreținere și exploatare a rețelelor.

CITEȘTE ȘI: O femeie a fost lovită de tramvai, la Timișoara

Valoarea totală a proiectului, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, este de 160.280.811,28 lei.

La acel moment, administrația USR a Timișoarei susținea că lucrările vor fi încheiate până la finalul lunii septembrie 2023.

Așadar, recordul de defecțiuni și avarii care i-a lăsat pe timișoreni fără căldură și apă caldă în weekendul 24-26 ianuarie 2025 nu ar fi trebuit să se producă, dacă se iau în considerare laudele edilului.

Totuși o explicație tehnică există, chiar dacă cei de la Colterm nu au vrut să dea detalii tehnice și s-au rezumat la scuze publice.

“Timp de două zile, colegii noștri au muncit fără întrerupere, în condiții dificile, pentru a asigura reluarea serviciilor cât mai rapid. Profesionalismul, dedicarea și spiritul de echipă de care au dat dovadă sunt de apreciat și demonstrează încă o dată angajamentul nostru față de comunitatea timișoreană.

Regretăm disconfortul creat timişorenilor și mulțumim tuturor colegilor Colterm care au dat dovadă de perseverență și implicare totală! Vă asigurăm că facem tot posibilul pentru a reveni la parametrii normali de funcționare”, au transmis cei de la Colterm.


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Colterm bate recordul la avarii, deși administrația USR susține că a investit 32 de milioane de euro în rețele noi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *