”Cocoșatul de la Notre Dame”, pe scena Operei Naționale din Timișoara

”Cocoșatul de la Notre Dame”, pe scena Operei Naționale din Timișoara

”Cocoșatul de la Notre Dame”, pe scena Operei Naționale din Timișoara.

Vă tentează să ”călătoriți” în Parisul medieval? Vă e dor de cea mai romantică, fermecătoare, misterioasă poveste de dragoste? Sunteți gata de o întâlnire cu frumoasa Esmeralda și Cocoșatul Quasimodo, clopotarul Catedralei Notre Dame?

Miercuri, 15 martie 2023, la ora 20:00, pe scena Operei Naționale din Timișoara va avea loc baletul ”Cocoșatul de la Notre Dame”, un spectacol care reunește, într-o distribuție cu 50 de dansatori, trei ansambluri profesioniste de balet: cel al Operei Maghiare de Stat din Cluj-Napoca, ansamblul de balet Teatro d’Opera Italiana și ansamblul Operei Vox.

Baletul pe muzica compusă de Peter Venczel este inspirat de romanul „Notre-Dame de Paris”, de Victor Hugo (1802-1885). Regia și coregrafia spectacolului poartă semnătura balerinului și coregrafului Vlad Sebastian, iar eclerajul spectaculos, efectele speciale, proiecțiile și ”fumul greu” de gheață carbonică potențează atmosfera poveștii.

Baletul „Esmeralda”, după romanul „Cocoşatul de la Notre-Dame” al lui Victor Hugo, a avut premiera absolută la Londra, în 1844. Coregrafia originală îi aparţine lui Jules Perrot. În 1899, Marius Petipa a reluat spectacolul, în coregrafie proprie, special pentru Matilda Kşesinskaia (1872-1971), prim-solista Baletelor Imperiale de la Sankt Petersburg.

Scriitor  romantic, Victor Hugp a fost pair al Franței din 1845, senator al Parisului și membru al Academiei Franceze din 1841. Este autorul unora dintre cele mai celebre romane, capodopere ale literaturii universale precum  Mizerabilii, Ruy Blas (1882), Notre-Dame de Paris (1831), piesele de teatru  Hernani, Cromwell,   volumele de poezie Les Contemplations, La Légende de Siècle.

Hugo a militat pentru abolirea pedepsei cu moartea și pentru restaurarea clădirilor monument ale Parisului. Este înmormântat în Pantheon, la Paris. Victor Hugo a fost extrem de pasionat de arhitectura catedralei Notre-Dame din Paris și s-a implicat în restaurarea acesteia.

A început să scrie ”Cocoșatul de la Notre Dame” în 1828, pentru a-I sensibiliza pe contemporanii săi la subiectul degradării acestui grandios edificiu. La Revoluția Franceză din 1789, două dintre cele trei clopote ale catedralei fuseseră distruse, precum  ziduri, vitralii precum și o parte din icoanele și sculpturile interioare.

Cu câțiva ani înainte, Hugo publicase un articol intitulat Război contra demolatorilor, în care pleda pentru salvarea tuturor clădirilor medievale ale Parisului. Quasimodo, eroul tragic și diform, îndrăgostit de frumoasa Esmeralda, a fost considerat un personaj fictiv. Există însă indicii că ar fi existat un model real care l-a insprat Hugo.

Sugestiile au fost desprinse din memoriile sculptorului britanic Henry Sibson, care a lucrat la restaurarea catedralei aproximativ în aceeași perioadă în care Hugo a scris romanul. În jurnalul lui Henry Sibson apare menționat “le bossu” (fr. cocoșat), un cioplitor în piatră care muncea la restaurarea catedralei.

Romanul lui Victor Hugo a inspirat 13 filme, 6 producții TV, 7 piese de teatru, mai multe opere (inclusiv o operă rock), musical-uri, balete, teatru radiofonic, comedii, animație, jocuri video. Cea mai faimoasă versiune cinematografică este cea din 1956,  în regia lui Jean Delannoy, cu Anthony Quinn și Gina Lollobrigida în rolurile principale. Filmul de animație The Hunchback of Notre-Dame, produs Walt Disney Company a fost distins cu premiul Oscar în 1996.

CITEȘTE ȘI: John Malkovich va veni la Timișoara pentru a juca într-o piesă de teatru

Biletele pentru premiera la Timișoara a spectacolului de balet ”Cocoșatul de la Notre Dame” sunt disponibile la Agenția Operei și online, pe platforma ticketsore (https://www.ticketstore.ro/ro/bilete/3489/cocosatul-de-la-notre-dame-timisoara-opera-nationala-romana-timisoara-15-martie-2023)


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *