Clipe grele pentru filosoful timișean Mihai Șora, în vârstă de 101 ani

Filosoful timișean Mihai Şora, în vârstă de 101 ani, a fost supus unei intervenţii chirugicale joi după-amiază şi este internat în spital, potrivit soţiei sale. Primul care a făcut anunțul, pe Facebook, a fost un jurnalist AFP, Ionuţ Iordăchescu, după ce a primit un mesaj de la soţia scriitorului cu permisiunea de a-l transmite mai departe.

„Doctorii au făcut un adevărat miracol şi le suntem profund recunoscători. Acum l-au dezintubat. Aşteptăm să se trezească. În momentul de faţă este încă la terapie intensivă”, este mesajul pe care jurnalistul Ionuţ Iordăchescu l-a primit de la soţia scriitorului.

În presa franceză a apărut joi un articol despre Mihai Şora, devenit în câteva luni „portavocea mobilizării societăţii civile” împotriva „abaterilor” guvernării din România. În timp ce manifestanţii scandează numele lui Şora la Bucureşti, neiniţiaţii sunt surprinşi să descopere un scriitor de 101 ani care ia atitudine.

Filosoful centenar era până acum cunoscut pentru eseurile sale precum „Despre dialogul interior. Fragment dintr-o Antropologie Metafizică/ Du dialogue intérieur, fragment d’une anthropologie métaphysique” (apărut în Franţa la editura Gallimard, 1947).

Contul său de Facebook a adunat 100.000 de urmăritori care citesc mesajele politice pline de umor. Mihai Şora crede că de acum locul său este în stradă, alături de compatrioţi.

„Sunt un cetăţean conştient de drepturile sale şi mai ales de îndatoririle sale (…)”, explică pentru AFP filosoful. „Ceea ce mă nelinişteşte cel mai mult este destinul pe termen lung al acestei ţări”, adaugă el, deplângând „abaterile”, atât ale dreptei, cât şi ale stângii” puterii politice în această fostă ţară comunistă marcată de instabilitate şi scandaluri care i-au afectat pe liderii săi de la instaurarea democraţiei, la sfârşitul anului 1989.

Articol preluat de pe stiripesurse.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns