Cizmulița lui Moș Nicolae are chimicale și mult zahăr! Figurinele de ciocolată conțin substanțe care provoacă boli grave

figurine de ciocolata

Asociația Pro Consumatori (APC) a efectuat un studiul privind calitatea figurinelor din ciocolată în cadrul Campaniei naționale de informare și educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”.

În acest sens, au fost analizate 33 de sortimente dulci de pe al căror ambalaj surâdea îndrăgitul personaj mult-așteptat de cei mici în acest sezon. Rezultatele studiului au arătat, că la majoritatea produselor, primul ingredient folosit este zahărul, iar specialiștii trag un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care acesta îl reprezintă pentru sănătatea copiilor.

”La toate produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşte 15 grame zahăr la 100 grame de produs, încălcându-se astfel recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor. Cantitatea de zahăr adăugat în sortimentele de figurine din ciocolată analizate variază între opt și 19 lingurițe de zahăr la 100 de grame de produs, adică între 41,5 și 94,7 grame zahăr.

Conținutul ridicat de zahăr din acest tip de produs explică și valoarea energetică ridicată, aceasta variind între 424 și 616 kilocalorii. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca maximum zece la sută din aportul zilnic de energie pentru adulți și copii să provină din zaharuri libere, ceea ce înseamnă aproximativ 25 de grame de zahăr pe zi”, explică realizatorii studiului.

Una dintre cele mai controversate teme de discuţie din ultima vreme este obezitatea la copii. Dacă până acum doar americanii erau ”acuzaţi” de o astfel de suferință, în prezent problema a început să se manifeste și în rândul europenilor și, din păcate, afectează din ce în ce mai mulți copii și în țara noastră. Potrivit specialiștilor, efectele zahărului în alimentație determină dereglarea metabolismului calciului și apariția cariilor, creșterea în greutate, diabetul zaharat, scăderea imunității, cancer – în special cel de colon -, gastrită, colită de fermentație, alergii, anemie, cardiopatii, astenie, sinuzită și rinită.

La copii, consumul frecvent de alimente bogate în zahăr influențează procesele de creștere şi duce la apariția rahitismului și a fragilității osoase, declanşează pubertatea prematură şi generează probleme de comportament (scăderea voinței, predispunere la violenţă, scăderea capacității de concentrare etc).

Gustul dulce, boală aduce

Delicioasele figurine de ciocolată conțin și aditivi alimentari, cu risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung. Este vorba de E100 (curcumina), care provoacă stare de greață și diaree, afectând metabolizarea fierului în organism.

Experții amintesc că E120 (carminul) nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare, dar și astm, alergii şi rinite.

E131 (albastru patent V) poate provoca reacții alergice, dermatită, tulburări de respirație și este potențial cancerigen, fiind interzis în Australia, SUA și Norvegia.

E132 (carmin indigo) conduce la tulburări la nivelul glandei tiroide, iar E150d (caramel sulfit de amoniu) poate cauza probleme intestinale.

E171 (dioxid de titan) poate provoca diferite leziuni la nivelul aparatului cardiovascular, dar și la nivelul ficatului, fiind interzis în Germania.

E322 (lecitină din soia/floarea-soarelui) poate fi descompus de bacteriile din tractul digestiv într-un compus care contribuie în timp la apariția aterosclerozei și a infarctului.

E330 (acid citric) cauzează dureri abdominale și poate ataca smalțul dinților.

E475 (esteri poliglicerici ai acizilor grași) și E492 (sorbitan tristearat) fac parte din categoria e-urilor suspecte, care pot provoca alergii, dereglari hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale și ale ficatului, tulburări hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburări nervoase și creșterea nivelului de colesterol.

E500i (carbonat acid de sodiu) poate cauza creșterea tensiunii arteriale şi probleme la nivel digestiv. E1420 (amidon modificat acetilat) declanșează alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale și ale ficatului, tulburări hepato-biliare, ale tubului digestiv, nervoase și creșterea nivelului de colesterol.

De asemenea, realizatorii studiului atrag atenția asupra cantității ridicate de grăsimi saturate (de până la 32 de grame la 100 grame de produs), care crește riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral, și sunt un factor de risc pentru boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer şi Parkinson, cancerele de colon și sân.

De asemenea, determină rezistenţa la insulină, favorizând apariţia diabetului de tip 2, dar şi deficienţe de învăţare la tineri.

”În conformitate cu Ordinul nr. 1563/2008 emis de Ministerul Sănătăţii, figurinele de ciocolată, având un conținut ridicat de grăsimi, respectiv grăsimi saturate (mai mult de cinci grame la 100 de grame de produs) și o valoare energetică mare, nu sunt recomandate copiilor”, punctează specialiștii APC.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *