Cinema Victoria din Timișoara, gata de proiecții și alte evenimente culturale

Cinema Victoria din Timișoara, gata de proiecții și alte evenimente culturale

După cinci ani de la preluarea de către Primăria Timișoara a cinematografelor care au aparținut RADEF Româniafilm, unul dintre ele a redevenit, în fine, funcțional.

Cinematograful Victoria, situat de str. Ciprian Porumbescu, în proximitatea pieței Nicolae Bălcescu, are o capacitate de 200 de locuri și fa putea găzdui proiecții de filme, dar și reprezentații teatrale, muzicale și coregrafice din luna mai, după cum afirmă primarul Dominic Fritz.

Dintre dotări fac parte ecranul retractabil, montat la sugestia operatorilor culturali locali și sistemul de sonorizare pentru filme, concerte sau piese de teatru. Lucrările au început în 2019 și a fost nevoie de reabilitarea completă a clădirii înainte de reintroducerea sa în circuitul socio-cultural. S-au efectuat lucrări la rezistența construcției, fațadele exterioare, instalații, renovări, la camera de proiecție, foaier, grupurile sanitare și, desigur, au fost montate scaune noi. Costurile s-au ridicat la suma de 9,3 milioane de lei fără TVA.

Alte patru cinematografe sunt în diverse stadii de reabilitare

Alături de Victoria, cinematografele Dacia, Studio, Timiș și Freidorf ar urma ca de anul viitor să găzduiască proiecții de filme, concerte și expoziții anul viitor. Astfel, din 2023, când Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, infrastructura sa culturală se va suplimenta cu peste 1.500 de locuri pentru spectatori.

”Am ținut să implicăm comunitatea artistică locală încă din momentul lucrărilor de reabilitare a fostelor cinematografe. Sunt locuri încărcate de memorie pentru mulți timișoreni, locuri cărora le putem da o nouă viață doar cu ajutorul comunității și specialiștilor locali. Astfel, la Cinema Victoria, primul care reintră în circuitul artistic, am ascultat sugestiile venite din partea operatorilor culturali, iar rezultatul este pe măsura așteptărilor acestora.

Vom continua să ascultăm vocea comunității și la Timiș, Dacia, Studio sau Freidorf, pentru că aceste săli nu sunt ale primăriei, sunt ale timișorenilor. În paralel, am lucrat și la o strategie de punere în valoare a acestor spații culturale noi și pentru dezvoltarea de conținut împreună cu operatorii culturali locali. Iar primele rezultate le vom vedea încă din acest an”, susține primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

”Fiecare sală va avea o programare principală, care îi va defini identitatea, dar și o programare secundară, bazată pe proiecții de film: teatru independent la Victoria, programe cu caracter educativ, în principal pentru publicul tânăr, la Dacia, cinema de autor la Studio, muzică și spectacole pentru public larg la Timiș și program cu dominantă cultural-socială, de integrare și dezvoltare comunitară, la Freidorf.

Împreună vor crea un ecosistem complementar, a cărui misiune va fi de a oferi acces la o ofertă culturală de calitate publicului timișorean, sălile și cafenelele din incinta lor acționând ca vectori pentru a dezvolta și fideliza un public nou, și în același timp de a crea un cadru adecvat punerii în valoare a creativității artiștilor și operatorilor culturali” a adăugat Ioana Dragomirescu, cea care coordonează strategia pentru reintegrarea cinematografelor în circuitul cultural al orașului.

Săptămâna aceasta a intrat în reparații și Cinema Timiș. Acesta va deveni un centru multifuncțional pentru activități culturale. Cinematograful va avea două săli, cea principală cu 490 de locuri, iar a cea de-a doua, situată la demisol, 100.

CITEȘTE ȘI: Evenimente culturale organizate de instituțiile CJ Timiș

La Cinema Dacia lucrările sunt finalizate în proporție de 40 la sută. Sala de spectacole își va păstra forma. Scena nouă va fi realizată pe structură metalică, cu o deschidere mai mare și cortină retractabilă. Pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități de vor monta trei platforme mobile electrice.

La Cinema Studio, stadiul lucrărilor a depășit 20 la sută. În prezent se armează planșeul peste subsol și se va turna spre finalul acestei săptămâni. În 2023, alături de partenerii Primăriei Timișoara, acesta va deveni primul cinematograf de artă al orașului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *