Cine plătește mentenanța? Dar reparațiile? Răspundem proprietarilor de apartamente din Timişoara

Cine plătește mentenanța? Dar reparațiile? Răspundem proprietarilor de apartamente din Timişoara

Cotidianul Renașterea bănățeană împreună cu Federația Asociațiilor de Proprietari TESLA vin în sprijinul timișorenilor care se confruntă cu probleme și nelămuriri în imobilele în care trăiesc. Expertiza unor profesioniști în domeniu poate fi, în acest context, de mare ajutor.

Federația Asociațiilor de Proprietari TESLA este o organizație non-guvernamentală și apolitică ce apără interesele asociațiilor de proprietari din Timișoara. Scopul organizației este acela de a crește calitatea vieții timișorenilor în condominii.

Federația Asociațiilor de Proprietari TESLA a fost constituită din dorința de a dezvolta un habitat urban sigur, prosper, civilizat, predictibil și armonios în concordanță cu standardele de urbanizare cele mai avansate și civilizate. Iar acest lucru începe în imobilele în care trăim.

De aceea, într-un parteneriat cu Renașterea bănățeană, experții TESLA vor oferi, săptămânal, în fiecare zi de vineri, răspunsuri documentate și bazate pe legislație, la toate problemele care ne vor fi semnalate de cititorii publicației.

Așteptăm să ne contactați și să ne puneți întrebări folosind cele două adrese de e-mail disponibile: [email protected] și [email protected].

Probleme semnalate de cititori. Cine plătește mentenanța? Dar reparațiile?

„Asociația de proprietari are în părțile comune ale imobilului interfonul și liftul care funcționeaza doar la parter, etajul 2 și 3. La etajul 1 nu oprește, fiind blocat astfel de ani buni. La parterul clădirii, cu acces doar din stradă există 5 spații comerciale. Acestea nu au acces la lift și nici nu au nevoie să îl folosească.

De asemenea nu au interfon și nici cartelă de acces în imobil, intrarea în spațiul comercial se face direct din stradă. În prezent există un contract de mentenanță la interfon. Cine plătește pentru acest contract, doar aparatamentele care au montat interfonul sau toți proprietarii din imobil, inclusiv spațiile comerciale de la parter?

S-au efectuat reparații la lift, proprietatea comună a tututror proprietarilor, cum se vor distribui sumele de plata a reparațiilor, pe cote părți la toți proprietarii sau doar celor care îl folosesc? Ce temei pot invoca pentru ca spațiile comerciale de la parterul clădirii, care nu au acces la lift, să nu fie puse la plata reparațiilor la lift?

Ce facem cu proprietarii de la etajul 1 care ar avea posibilitatea să îl folosească în mod legal însă fizic nu pot pentru că e blocat. Ei vor fi puși la plată? Va rog să ne sprijiniți cu un punct de vedere legal, pentru a nu ajunge în instanță cu această situație”, ne-a transmis un citator.

CITEŞTE ŞI: Doi timişeni au donat un imobil şi un teren în valoare de 116.000 de euro. Au o singură dorinţă

La problema semnalată de acesta, profesioniștii din cadurl Federațiuei Asociațiilor de Proprietari TESLA au formulat explicații pertinente.

„Conform Legii 196/2018, art.75(5) în baza hotărârii adunării generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcționarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum și la etajul 1 din clădirile fără mezanin.

Conform Art.82 (2) repartizarea cheltuielilor cu energia electrica pt ascensor se face dupa numarul de persoane, iar in art. 85 privitor la cheltuielile cu intretinerea, service-ul, respectiv reparatii pentru lift sau alte contracte de mentenanta ale asociatiei de proprietari, se repartizeaza in functie de cota indiviza parte pentru totii proprietarii.

Asociația de proprietari are obligația de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, în caz contrar hotărârile luate de adunarea generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziții sunt nule de drept, fapt stipulat si in art. 75 (3)”,arată ing. ec. jr. Marius Amzulescu, vicepreședintele Federației TESLA.

Pentru a găsi și alte răspunsuri legale, de la specialiști, în legătură cu problemele și neclaritățile cu care vă confruntați în asociațiile de proprietari în care locuiți, nu ezitați să ne contactați folosind cele două adrese de e-mail disponibile: [email protected] și [email protected].


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns