
Cinci pacienți cu un risc vital, salvați la Spitalul Județean Timișoara
Medicii de la Spitalul Județean Timișoara au realizat cu succes 13 proceduri de neuro-radiologie intervențională, dintre care cinci în regim de urgență reprezentând pacienți cu un risc vital angajat (trei embolizări la pacienți cu hemoragie intracerebrala datorită ruperii unui anevrism intracerebral și două proceduri de trombectomie mecanică pentru doi pacienți cu accident vascular cerebral ischemic), precum și opt proceduri neurovasculare elective de tratament fie a unor anevrisme cerebrale nerupte sau a unor malformații arterio venoase cu indicație de embolizare și a unei fistule durale carotido cavernoase directe post traumatice.
Durata medie de spitalizare a pacienților tratați electiv a fost între 3 și 4 zile , la acest moment toți cei opt pacienți fiind externați.
Echipa medicală a fost formată din dr. Mihaela Cristian, medic la Paris, dr. Cătălin Juratu, dr. Dana Crisenescu și dr. Adrian Tutelcă.
Un caz aparte a fost embolizarea unui copil de 11 ani a cărui malformație arterio- venoasă a trebuit embolizata după ce în prealabil hematomul cauzat de sângerarea acesteia a fost evacuat de către echipa neurochirurgicala condusă de conf. dr. Horia Pleș. Acest caz reprezintă primul caz de neuro-radiologie intervențională pediatrică, efectuat la Spitalul Județean Timișoara.
Un caz ce a solicitat intens vigilența întregii echipe a fost reprezentată de o micro-sângerare activă de circa 35-40 secunde manageriată cu succes și fără impact asupra evoluției pacientului în cadrul embolizarii parții fragile și profunde a unei malformații arteriovenoase ce a sângerat în luna decembrie a anului trecut.
CITEŞTE ŞI: Fonduri pentru viabilizarea unui cartier dintr-un oraș timișean
Rutina unor astfel de situații și profesionalismul echipei de medici și a celei de asistenți medicali a reprezentat în acest caz cheia spre un rezultat favorabil cu rezolvarea rapidă și eficientă a unei situații cu potențial grav.
Condițiile logistice și cele de finanțare a materialelor neuro-endovasculare sunt finanțate atât prin programele Ministerului Sănătății (AP-AVC) cât și prin programele naționale ale CNAS.