Cinci milioane de euro pentru reabilitarea Castelului Corvinilor

Acces gratuit la Castelul Corvinilor și la Muzeul Civilizației Dacice

La circa cinci milioane de euro – sumă provenită în proporţie de 98 la sută din bani de la Uniunea Europeană, iar restul din fonduri ale Primăriei Hunedoara – se ridică valoarea unui proiect de reabilitare a Castelului Corvinilor.

CITEȘTE ȘI: Tânăr găsit fără cap, în mașina de măcinat porumbul

Printre obiectvele proiectului se numără lucrări de intervenție la paramentul castelului – partea exterioară finită a construcției – atât la exterior, cât și la curțile interioare, de sistematizare a curților interioare, de consolidare structurală a edificiului, precum și elemente structurale noi, în scopul extinderii spațiilor de vizitare, de restaurare și reabilitare la încăperile din incinta castelului, de amenajare a spațiilor nou-create și introducerea lor în circuitul turistic, de înlocuire a învelitorilor pe zonele care nu au fost încă reabilitate, la acestea adăugându-se înlocuirea instalațiilor electrice, sanitare şi termice existente.

Castelul Corvinilor este legat de numele lui Iancu de Hunedoara, unul dintre cei mai importanţi lideri militari şi politici ai secolului al XV-lea din Europa.

CITEȘTE ȘI: Reînvie un gigant românesc! Se deschid noi magazine

Cariera sa militară a cuprins mai multe bătălii împotriva turcilor: Campania cea Lungă din Serbia, Bulgaria şi Bosnia Herzegovina (1443-1444), cea de la Varna (1446), în urma căreia moare regele Vladislav I, iar Ioan Iancu este numit guvernator al Ungariei, dar şi bătălia de la Kosovo (1448), când este înfrânt de turci.

Cea mai importantă izbândă a lui Iancu de Hunedoara a fost cea de la Belgrad, din 22 iulie 1456, la finalul căreia îl obligă pe sultanul Muhammad al II-lea, cuceritorul Constantinopolului, să-şi abandoneze ofensiva spre vestul Europei.

CITEȘTE ȘI: CONCURS COMPER 2019. Data desfăşurării probei de matematică a fost schimbată. Când se va susţine etapa I

Istoricii spun că, prin victoria obţinută, Iancu de Hunedoara a întârziat cu 70 de ani planurile turcilor.

Din păcate, în tabăra militară de la Belgrad a izbucnit o epidemie de ciumă, în urma căreia a murit şi Iancu de Hunedoara.

A fost înmormântat în Catedrala Catolică din Alba-Iulia, iar pe piatra sa funerară stă scris: „S-a stins lumina lumii!”. Papa Calixt al III-lea l-a numit „Atletul cel mai puternic – unic – al lui Christos”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *