Cinci focare de pestă porcină africană sunt în evoluţie în gospodării din 4 localităţi din vestul țării

Cinci focare de pestă porcină africană sunt în evoluţie în gospodării din 4 localităţi din vestul țării

Cinci focare de pestă porcină africană sunt în evoluţie în gospodării din 4 localităţi din vestul țării

Cinci focare de pestă porcină africană sunt în evoluţie în judeţul Arad, în gospodării din patru localităţi, iar peste 300 de porci au fost ucişi preventiv pentru a se stopa răspândirea bolii, în timp ce alte măsuri de restricţii au fost impuse localnicilor, informează agerpres.ro.

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, a declarat marţi, că aproximativ 280 de porci se aflau într-o singură exploataţie, din localitatea Aluniş, iar restul porcilor sunt din gospodării din Neudorf (două focare), Fântânele şi Chesinţ.

„În acest moment mai avem suspiciuni de îmbolnăvire şi am trimis la laborator probe pentru analiză. În funcţie de rezultate, vom decide măsurile care se impun”, a spus Roşu.

Conform sursei citate, 321 de porci au fost ucişi preventiv de autorităţi, iar 10 au murit din cauza bolii.

CITEȘTE ȘI: Colterm: Se distribuie cererile pentru ajutorul de încălzire a locuinței

Primul focar din acest an a fost confirmat în luna august, într-o gospodărie din Neudorf în care se aflau câţiva porci, iar al doilea focar a afectat ferma cu 280 de porci din Aluniş.

Autorităţile au organizat filtre la intrările şi ieşirile din localităţile afectate, astfel încât să fie prevenită ieşirea animalelor vii sau a cărnii şi produselor din carne de porc. În jurul fiecărui focar s-a delimitat o zonă de restricţie care este formată din zona de protecţie, pe o rază de trei kilometri, şi zona de supraveghere de 10 kilometri.

În zona de protecţie, toate exploataţiile sunt vizitate de medici veterinari, pentru a fi examinaţi clinic porcii din gospodării.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *