Cicloane blocate deasupra României. Meteorologii anunță încă o săptămână de ploi torențiale și inundații

Cod roșu de inundații în vestul țării și în județul Alba

Luna potopului. Aşa ar putea intra în istorie luna iunie a acestui an. Ploi în doar 48 de ore cât pentru un anotimp, viituri care mătură totul în cale, zeci de gospodării distruse zilnic de torenţi şi drumuri rupte de apele care năvălesc de pe versanţi. Fenomenele meteo extreme sunt o urmare a celei mai calde luni mai înregistrate vreodată în lume. În Siberia, de exemplu, au fost şi 30 de grade Celsius, în timp ce temperaturile normale acestei perioade ar fi trebuit să fie negative.

CITEȘTE ȘI: BOR anunță noi reguli după redeschiderea lăcașurilor de cult. Credincioșii trebuie să-și facă programare pentru spovedanie

Viiturile au afectat zeci de gospodării din oraşul Călan din Hunedoara şi din localităţile învecinate. Oamenii şi-au legat maşinile de garduri pentru ca apa să nu le ducă la vale. În câteva ore, sute de apeluri au fost înregistrate la 112.

Şi-n Timiş, Arad şi Bihor, apele au năvălind în zeci de case.

În Cluj, între Huedin şi Beliş-Fântânele, viiturile au distrus pe trei porţiuni drumul naţional. În următoarele zile, pe aici nu se va mai circula.

Fenomenele meteo extreme au o explicaţie: încălzirea fără precedent în emisfera nordică înregistrată luna trecută. Luna trecută a fost declarată cea mai caldă lună mai din ultimii 141 de ani.

Efectele sunt vijeliile şi ploile torenţiale din ultimele două săptămâni, provocate de cicloanele blocate deasupra României de un anticiclon din Rusia. Curenţii puternici vor face ravagii până la mijlocul săptămânii viitoare.

sursa: observator.tv


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *