”Chemarea” de la Breștea (GALERIE FOTO)

După o viață întreagă ghidată de credință, o femeie din satul timișean Breștea (comuna Denta) a debutat în pictură la vârsta la care majoritatea femeilor se bucură ca au intrat la pensie.

”Prima oară l-am pictat pe Mântuitorul între turma de oi și am numit tabloul <<Iisus păstor>>. Aveam pe atunci 64 de ani. Am simțit un imbold să pictez. Nici măcar nu aveam culori în ulei ca acum. Am lucrat cu acuarele și cu pensulă simplă, așa cum au copiii la școală. Am pictat pe placaj că îl aveam la îndemână și de atunci tot așa procedez”, spune Teodora Salman.

După zece ani, femeia și-a îmbunătățit nu doar logistica, ci și tehnica artistică. ”Am fost în multe pelerinaje la locurile sfinte pentru noi catolicii. Cel mai mult m-a impresionat Palatul Papal din Vatican, cu tablouri mari, și Capela Sixtină cu pereții pictați atât de frumos. După ce am văzut acele lucrări, am început și eu să fiu atentă la detalii”, spune femeia care în ultimul deceniu a realizat peste 70 de lucrări, în majoritate cu teme religioase.

”Știu pe de rost Vechiul și Noul Testament și pun pe placaj multe din momentele esențiale cu prorocul Daniel, fuga în Egipt, predica de pe munte… Mă inspir și din cărți religioase. În afară de tablourile de acest gen, le-am pictat și pe fetele mele așa cum mi le-am amintit când erau mici”, mărturisește timișeanca.

Teodora Salman a donat unele lucrări Bisericii Catolice din localitate, una dintre acestea fiind expuse la Capela din cimitir. ”Pe cele mai multe le-am oferit gratis. O doamnă din America a luat mai multe tablouri și mi-a oferit câte 100 de lei pentru fiecare”, spune femeia. Tanti Doți, cum îi spun sătenii, s-a apucat recent și de poezie.

”Am deja 28 de poezii în limba bulgară. Cu cât îmbătrânești, înveți mai mult și poți face lucruri mai interesante. În tinerețe am fost agricultoare și casnică. Am făcut într-o vreme și curățenie la biserică. În timp ce sunt în bucătărie, în grădină sau am grijă de cei 100 de pui de găină, mintea lucrează și uneori mă opresc să pun pe hârtie câteva versuri. Tot așa și cu pictura, îmi vine inspirația și trebuie să las lucrul pentru o oră sau două și să iau pensula în mână”, adaugă Teodora Salman.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “”Chemarea” de la Breștea (GALERIE FOTO)

  1. Doamna Teodora Salman ( Doamna Dotka ) si Domnul Lazar Salman formeaza o familie de exceptie si reprezentativa pentru comunitatea noastra , al Satului Brestea . Felicitari ! . Picturi Divine , Versuri frumoase si multa sanatate .

Lasă un răspuns