Cererile de finanţare a pomiculturii, respinse pe bandă rulantă

pomicultura

Numeroase proiecte depuse de fermieri pentru obținerea de finanțări nerambursabile sunt respinse, fapt care provoacă nemulțumiri majore în rândul potențialilor beneficiari ai fondurilor europene.

Faptul că mai mult de jumătate dintre cele 367 de solicitări de finanțare depuse până în prezent în cadrul submăsurii 4.a „Investiții în exploatații pomicole” au fost respinse din cauza unor neconformităţi a determinat Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) să efectueze în speţă o analiză detaliată.

Astfel, potrivit datelor făcute publice de AFIR, au fost selectate pentru finanțare doar 138 de proiecte care vizează înființarea și modernizarea exploatațiilor pomicole, valoarea finanțării nerambursabile acordată pentru acestea prin Programul naţional pentru dezvoltare rurală fiind de circa 63 de milioane de euro.

Valoarea plăților efectuate până în prezent, pentru decontarea cheltuielilor realizate de către beneficiarii investițiilor pomicole, este însă de numai 2,1 milioane de euro.

 

O serie apreciabilă de neconformităţi

Întocmirea proiectelor fără a fi respectate condițiile prevăzute în ghidul solicitantului este cauza principală, potrivit analizei efectuate de AFIR. Mai concret, pe primul loc în rândul neajunsurilor pe care le prezintă solicitările de finanţare se situează studiile de fezabilitate care nu au o serie de anexe obligatorii, cum ar fi cele referitoare la prognoza veniturilor şi evoluția capacității de producţie.

De asemenea, nu apar precizările necesare cu privire la realizarea lucrărilor de înființare a plantației deoarece nu au fost cuprinse cheltuielile aferente în bugetul indicativ. Numeroase proiecte nu au sorţi de izbândă şi din pricina neataşării extrasului de carte funciară și nu poate fi corelată suprafața ce vizează investiția (suprafață menționată în studiul de fezabilitate) cu cea menționată în actele de proprietate.

Din alte documentaţii lipseşte şi proiectul de înființare a plantației, însoțit de studiul pedologic, un alt document obligatoriu. Totodată, nu în puţine cazuri au fost atașate extrase de carte funciară care cuprind informații contradictorii.

O neconformitate destul de des întâlnită este şi lipsa din analiza economico-financiară a anumitor explicaţii sau a unor calcule concrete referitoare la prognozele economice. Unii aplicanţi au omis să precizeze în studiul de fezabilitate că utilizează doar material fructifer certificat sau dintr-o categorie superioară, fapt pentru care proiectele lor au fost eliminate din competiţia pentru finanţare.

O serie de cereri au fost declarate neeligibile şi pentru că exploataţia solicitantului nu se regăsește în baza de date a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Au fost şi solicitanţi ale căror proiecte nu au putut fi admise din cauză că nu au prezentat documente pentru întreg terenul agricol deținut în cadrul exploatației, neataşând nici copii după Registrul Agricol.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *