Cercetătorii timișoreni primesc întăriri în lupta cu maladia secolului

imprimanta

Cancerul devine fără nici un dubiu boala secolului, iar cifrele se dovedesc alarmante. Previziunile sunt și ele sumbre: unu din trei bărbaţi şi o femeie din cinci ar putea fi diagnosticaţi cu anumite tipuri de cancer.

În următorul deceniu, cumplita boală ar putea depăşi chiar şi afecţiunile cardiovasculare, ca număr de bolnavi.

La Timișoara, în cadrul Spitalului Județean, funcționează un centru unic în estul Europei – OncoGen – unde cercetătorii caută o nouă metodă de tratament în afecțiunile oncologice. Doi specialiști europeni vor lucra din această lună în orașul de pe Bega pentru elaborarea unui vaccin contra cancerului.

O altă speranță a medicilor timișoreni poate deveni realitate în următorul cincinal, când, cu ajutorul tehnologiei, tumorile vor putea fi listate la imprimantă, iar fiecare pacient va primi un tratament personalizat.

Două proiecte de două milioane de euro

La un an de la inaugurarea Centrului de terapii genice și celulare în tratarea cancerului, OncoGen, vor fi lansate – în 26 și 27 octombrie – două proiecte pe fonduri europene, în valoare de două milioane de euro fiecare.

”Unul dintre acestea este destinat cercetării în vederea obținerii unui vaccin împotriva cancerului, iar celălalt, pentru obținerea unui produs similar contra alergiilor, în special în ceea ce privește la polenul de ambrozie.

În acest sens vom face angajări. Aceste proiecte sunt utile și ne permit cooptarea în echipă a unor cercetători străini: unul din Austria și altul din Germania. Salariul pe care îl putem oferi este de 4.000 de euro pe lună, deci astfel că nu vorbim despre cercetători de primă linie, însă cei doi care vor veni la noi au fost pregătiți de profesori de renume cu care colaborăm.

În domeniul obținerii acestor vaccinuri, noi lucrăm de mai mult timp și am realizat deja o parte consistentă a cercetării însă totul trebuie să aibă continuitate”, a precizat prof. dr. Virgil Păunescu, coordonatorul centrului timișorean.

Prima… ureche scoasă la imprimantă

OncoGen a fost dotat recent cu o tehnologie performantă cu ajutorul căreia pot fi listate, în prezent, obiecte biologice 3 D care reprezintă fidel organe, urmând ca pe viitor aparatura să servească atât medicinei regenerative, cât și celei referitoare la tumori, pentru a putea fi testate mai multe tratamente pentru cancer iar pacienții să primească o terapie personalizată.

”Am fost contactați de o firmă privată din Timișoara care realiza imprimante 3 D pentru obiecte de plastic și care ne-a oferit două prototipuri la care putem tipări produse biologice.

Noi aveam o bio-imprimantă din Suedia, însă cele primite recent sunt mai rapide și mai eficiente. Astfel, urechea pe care o imprimă acestea arată mai bine decât cea pe care o puteam realiza cu aparatura suedeză.

Intenția noastră este să tipărim tumori, însă este nevoie de patru-cinci ani pentru a pune în funcțiune un adevărat sistem”, a completat prof. dr. Virgil Păunescu.


FOTO: ADRIAN PÎCLIȘAN


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *