Cercetări la Timișoara pentru noi medicamente împotriva cancerului

mihaela petric

Cercetătoarea Mihaela Petric a primit în cadrul ”Euroinvent 2018” – cel mai mare salon de invenții din Europa de Sud-Est desfășurat la Iași – pentru al treilea an consecutiv, o bursă de 10.000 de lei, pentru un proiect inovator cu caracter interdisciplinar în domeniul medicinei.

CITEŞTE ŞI: Caz tragi-comic. Un tânăr a fost înjunghiat de vecina cu care făcea amor, după ce au fost prinși de soțul femeii

În esență, proiectul propune noi compuși care pot fi în viitor candidați pentru noi medicamente anti-cancer.

”Această bursă este un sprijin esențial în dezvoltarea proiectului, facilitând obținerea materialelor necesare continuării studiilor în domeniul medicinei, dar și realizării de noi conexiuni interacademice în țară și străinătate. Proiectul propune noi compuși fluorescenți din clasa iminofosforanilor cu capacitatea de a îngloba diferiți solvenți organici, inclusiv apa, obținându-se astfel compuși de tip clatrat cu proprietăți diferite.

CITEŞTE ŞI: Momentele de groază de dinaintea crimei din vestul ţării: a strâns-o de gât apoi i-a îndesat mâneca de la cămașă în gură

Iminofosforanii sunt cunoscuți în domeniul medicinei ca agenți citotoxici în diferite tipuri de cancer”, a declarat Mihaela Petric. Cercetătoarea a explicat că acest proiect interdisciplinar implică participarea a patru instituții importante de cercetare și învătământ din Europa: Institutul de Chimie Timișoara al Academiei Române, Universitatea din Milano și Institutul de Știință și Tehnologie Moleculară din Milano și Institutul de Fizică Aplicată din Chișinău. ”Acești noi compuși au proprietăți fluorescente în stare solidă cristalină, dar și în soluție, atât la temperatura camerei cât și la una scăzută. Proprietățile luminescente și activitatea biologică a acestor compuși pot conduce la dezvoltarea de noi candidați pentru medicamente anti-cancer”, a mai precizat Mihaela Petric.

Forumul Inventatorilor Români ”Euroinvent” este un eveniment european de elită în domeniul inovării și cercetării, singurul din România ce se desfășoară cu sprijinul IFIA (International Federation of Inventors’ Associations) și WIIPA (World Inventions Intellectual Property Associations).

Mihaela Petric este angajată în cadrul Institutului de Chimie Timișoara al Academiei Române din 2002, ocupând în prezent funcția de cercetător științific III.

A absolvit în 2001 Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică, în cadrul Universității “Babeş – Bolyai” din Cluj-Napoca, iar în 2002 a terminat studiile masterale la Universitatea “Politehnica” din Timișoara, Facultatea de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului. Este doctor în chimie din octombrie 2011.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *